joi

19 mai, 2022

Vladimir Putin a trimis Dumei propunerile de modificare a Constituției: viitorul președinte va pierde din putere în favoarea altor instituții

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 ianuarie, 2020

Președintele rus Vladimir Putin a transmis Dumei draftul cu amendamentele propuse la Constituție, amendamente printre care se numără și limitarea mandatelor prezidențiale la două, față de două consecutive, cum este acum.

Grupul de lucru al președintelui, compus din 75 de membri, propune modificarea a 13 articole din Constituție ce creează noi centri de putere, în afara președinției, scrie The Moscow Times.


Astfel, se Duma va fi cea care va desemna premierul, spre deosebire de situația din prezent, când acesta este atributul șefului de stat.

Președintele va avea puteri mult diminuate, fie în favoarea parlamentului, fie a Consiliului de Stat, instituție ce va stabili principalele orientări ale politicii interne și externe a Federației Ruse. De asemenea, președintele va putea exercita doar 2 mandate indiferent de sucesiunea lor, spre deosebire de Vladimir Putin care avea interdicția de-a exercita ”două mandate consecutive”.

Parte din propuneri au fost anunțate de săptămâna trecută, în discursul – surpriză privind starea națiunii ce a fost urmat de demisia prim-ministrului Dmitri Medvedev.

Reforma înaintată de Vladimir Putin pregătește terenul pentru ca acesta să-și păstreze controlul asupra vieții social – politice și economice din Rusia, conform analiștilor, dar nu se știe exact de pe ce poziție intenționează liderul de la Kremlin să facă acest lucru.

Președintele Putin l-a schimbat pe procurorul general al Rusiei


Preşedintele rus a decis să-l înlocuiască pe puternicul procuror general Iuri Ciaika, a anunţat Kremlinul, luni, în plin val de schimbări după demisia Guvernului şi anunţarea unei revizuiri constituţionale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Iuri Ciaika (68 de ani), ministrul al Justiției între 1999 și 2006, când a preluat funcția de procuror – general, este considerat unul dintre cei mai puternici și influenți oameni în statul rus și un apropiat al lui Vladimir Putin.

El va fi înlocuit de Igor Krasnov, în vârstă de 44 de ani, adjunctul directorului Comitetului rus de anchetă, un organ însărcinat cu investigaţii penale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: