sâmbătă

24 februarie, 2024

20 ianuarie, 2020

Președintele rus Vladimir Putin a transmis Dumei draftul cu amendamentele propuse la Constituție, amendamente printre care se numără și limitarea mandatelor prezidențiale la două, față de două consecutive, cum este acum.

Grupul de lucru al președintelui, compus din 75 de membri, propune modificarea a 13 articole din Constituție ce creează noi centri de putere, în afara președinției, scrie The Moscow Times.


Astfel, se Duma va fi cea care va desemna premierul, spre deosebire de situația din prezent, când acesta este atributul șefului de stat.

Președintele va avea puteri mult diminuate, fie în favoarea parlamentului, fie a Consiliului de Stat, instituție ce va stabili principalele orientări ale politicii interne și externe a Federației Ruse. De asemenea, președintele va putea exercita doar 2 mandate indiferent de sucesiunea lor, spre deosebire de Vladimir Putin care avea interdicția de-a exercita ”două mandate consecutive”.

Parte din propuneri au fost anunțate de săptămâna trecută, în discursul – surpriză privind starea națiunii ce a fost urmat de demisia prim-ministrului Dmitri Medvedev.

Reforma înaintată de Vladimir Putin pregătește terenul pentru ca acesta să-și păstreze controlul asupra vieții social – politice și economice din Rusia, conform analiștilor, dar nu se știe exact de pe ce poziție intenționează liderul de la Kremlin să facă acest lucru.

Președintele Putin l-a schimbat pe procurorul general al Rusiei


Preşedintele rus a decis să-l înlocuiască pe puternicul procuror general Iuri Ciaika, a anunţat Kremlinul, luni, în plin val de schimbări după demisia Guvernului şi anunţarea unei revizuiri constituţionale.

Iuri Ciaika (68 de ani), ministrul al Justiției între 1999 și 2006, când a preluat funcția de procuror – general, este considerat unul dintre cei mai puternici și influenți oameni în statul rus și un apropiat al lui Vladimir Putin.

El va fi înlocuit de Igor Krasnov, în vârstă de 44 de ani, adjunctul directorului Comitetului rus de anchetă, un organ însărcinat cu investigaţii penale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: