miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2017

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat luni începerea retragerii parțiale a trupelor rusești din Siria. Ordinul a fost dat din baza aeriană  Hmeimim, Siria, unde s-a întâlnit cu liderul de la Damasc, Bashar Assad, în cadrul unei vizite surpriză, scrie BBC.

„Ordon ministrului Apărării și șefului statului major să înceapă retragerea trupelor rusești în bazele permanente,” a spus Puitn, citat de agenția RIA Novosti, prleuată de BBC.

„Am luat o decizie: o parte semnificativă a contingentului rus din Siria se întoarce acasă,” a adăugat el.

Liderul de la Kremlin anunțase încă din martie 2016 că pregătește retragerea majorității trupelor rusești care acționează în Siria.

Nu se va renunța însă la baza aeriană Hmeimim, pentru care a semnat anul trecut un acord ce le permite rușilor folosirea acesteia pe termen nelimitat.


De altfel, luni, Vladimir Putin a declarat, după anunțarea începerii retragerii, că teroriștii se vor confrunta cu atacuri aeriene cum nu au mai văzut niciodată, „dacă vor scoate capul din nou”.

În discursul ținut în Siria, Putin a rveendicat victoria împotriva Stat Islamic, afirmând că efortul trupelor givernamentale siriene și rusești au reușit să distrugă “una dintre cele mai puternice grupări teroriste” în doar doi ani.

De asemenea, Rusia va păstra și facilitățile navale de la Tartous.

Rusia a a susținut regimul lui lui Assad încă din 2011, când a început războiul civil din această țară, oferindu-i guvernului de la Damasc sprijin politic și militar.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Intervenţia militară a Rusiei, începând cu septembrie 2015, a schimbat soarta războiului civil în favoarea regimului Assad, pus în dificultate, în aproape cinci ani de război, atât de grupările rebele cât şi de luptătorii Statului Islamic.

“Eficacitatea soldaţilor noştrii a creeat condiţiile demarării procesului de pace. Consider că sarcina atribuită Ministerului Apărării şi forţelor armate ruseşti a fost, în ansamblu, îndeplinită”, declara Vladimir Putin, în martie 2016, când a anunțat decizia de retragere din Siria.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: