Zona euro ar trebui să aibă propriul buget, o instituţie de colectare a taxelor, o cameră separată în Parlamentul European şi armonizarea politicii salariale.
Este mai vechea idee a unei europe cu două viteze, exprimată acum într-un editorial publicat joi în presa internaţională de miniştrii Economiei din Germania şi Franţa, Sigmar Gabriel (foto) şi Emmanuel Macron.
“Franţa şi Germania au responsabilitatea de a deschide drumul, pentru că Europa nu mai poate aştepta”, se arată în articol.
Planul propus de cei doi miniştri pare mai radical decât propunerea pe care liderii ţărilor lor, cancelarul Merkel şi preşedintele Hollande urmează să îl prezinte Consiliului European la sfârşitul acestei luni.
Pentru ca propunerile lor să devină realitate ar fi nevoie de o schimbare a tratetului UE, pentru că este de competenţa statelor membre să colecteze taxe. Totuşi, cei doi vorbesc despre „crearea unui buget al zonei euro”, cu propriile venituri, provenind de exemplu din taxa pe tranzacţiile financiare şi în mică proporţie din armonizarea impozitului pe profit.
Planul Macron-Gabriel vorbeşte despre o unificare a salarizării şi asta în condiţiile în care Italia, Austria şi Finlanda nu au salariu minim pe economie. În plus, Mecanismul European de Stabilitate ar trebui transformat într-un Fond Monetar European.
Zona euro ar trebui să aibă o prezenţă distinctă în instituţiile UE, mai argumentează cei doi miniştri. Ar trebui să existe un comisar pentru zona euro şi un grup al zonei euro în Parlamentul European.
„O zonă euro mai puternică ar trebui să fie nucleul unei mai bune integrări a UE. Avem nevoie de o uniune mai simplă şi mai eficientă, cu mai multă subsidiaritate şi guvernanţă optimizată”, e concluzia celor doi.