miercuri

17 iulie, 2024

18 septembrie, 2014

Preşedinţii Petro Poroşenko şi Barrak Obama

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, este primit ca oaspete de marcă, joi, la Washington, unde va fi primit în Biroul Oval de preşedintele Barack Obama şi va susţine un discurs în faţa Congresului american.

Preşedintele ucrainean ar urma să formuleze cereri privind asistenţă militară şi ajutor economic crescut, pentru a face faţă perioadei foarte dificile pe care o traversează ţara sa, aflată în recesiune aproape neîntreruptă de doi ani şi cu o inflaţie de 19 la sută.

Petro Poroşenko soseşte în SUA după vizita efectuată în Canada.


La Washington, preşedintele Poroşenko va susţine o alocuţiune şi în cadrul unei reuniuni a prestigiosului think-tank Atlantic Council.

Mesajele preşedintelui Ucrainei pe întreg parcursul vizitei în SUA se vor referi, potrivit presei internaţionale, la necesitatea întăririi legăturilor politice şi economice dintre Occident şi Ucraina.

Actul de Sprijin al Libertăţii Ucrainei

Administraţia Obama şi legislativul american susţin desprinderea Ucrainei de zona de influenţă a Rusiei. Un puternic semnal în acest sens este dat de Comitetul senatorial pentru Afaceri Externe, care imediat după alocuţiunea pe care preşedintele Poroşenko o va susţine în Congres se va reuni în şedinţă pentru a vota Actul de Sprijin al Libertăţii Ucrainei– legislaţie în baza căreia vor creşte asistenţa militară şi non-militară acordată Ucrainei dar şi sancţiunile împotriva sectoarelor de apărare, energie şi financiare ale Rusiei.

„Vladimir Putin a încălcat normele internaţionale şi o simplă bătaie pe umeri nu va împiedica viitoare provocări din partea Rusiei. În faţa acestei agresiuni, Ucraina are nevoie de sprijin ferm, nu de răspunsuri diplomatice. Nu avem nicio soluţie în afară de impunerea de noi sancţiuni aspre împotriva Rusiei, combinate cu asistenţă militară acordată Ucrainei”, a declarat pentru The Guardian preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe, Robert Mendez.


Documentul care va fi votat joi solicită preşedintelui Obama să adopte sancţiuni împotriva:

  • Companiei Rosoboronexport şi a altor companii din domeniul apărării care contribuie la instabilitatea Ucrainei, Moldovei, Georgiei şi Siriei
  • Companiilor internaţionale care investesc semnificativ în special în proiecte ruseşti din domeniul petrolier
  • Companiei Gazprom, dacă preşedintele Obama constată că aceasta reduce semnificativ aprovizionarea cu gaze naturale a statelor membre NATO sau a Ucrainei, Georgiei sau Moldovei

Documentul îl autorizează pe preşedintele SUA să acorde asistenţă militară Ucrainei, care include:

  • furnizarea de materiale şi servicii în domeniul apărării
  • asistenţă acordată guvernului Ucrainei cu scopul de a contracara armele ofensive şi de a restabili suveranitatea şi integritatea teritorială a statului
  • furnizarea de armament anti-tanc şi anti-armură
  • furnizarea de armament individual şi muniţie
  • furnizarea de echipament radar capabil să identifice şi să ţintească baterii de artilerie
  • furnizarea de echipamente optice, de ghidare şi control
  • furnizarea de drone tactice operate cu trupe de supraveghere
  • furnizarea de echipamente de comandă şi pentru comunicaţii sigure

Comitetul autorizează un buget de 350 milioane dolari in anul fiscal 2015 pentru aceste activități.

Comitetul solicită administraţiei americane să elaboreze un plan asupra modului în care SUA, alte guverne şi organizaţii internaţionale vor ajuta Ucraina să protejeze şi să acorde asistenţă refugiaţilor din zonele de conflict din est.

Legislaţia solicită administraţiei să colaboreze cu Ucraina în conceperea unui plan de asistenţă pe termen scurt pentru contracararea efectelor unor potenţiale scăderi în aprovizionarea cu combustibili şi electricitate care s-ar putea produce în 2014 şi 2015.

Pentru finanţarea acestor activităţi comitetul a autorizat un buget de 50 de milioane de dolari în anul fiscal 2015.

Ca efect al adoptării legislaţiei, preşedintele SUA trebuie să prezinte Congresului o strategie care să conţină modalităţile prin care vor fi sprijinite: societatea civilă, presa independentă, acţiunile vizând combaterea corupţiei şi creşterea capacităţilor de monitorizare a proceselor electorale. Preşedintele SUA este încurajat să promoveze reorientarea exporturilor sectorului de apărare ucrainean către pieţe alternative Rusiei.

În final, documentul Comitetului pentru Afaceri Externe nominalizează Ucraina, Moldova şi Georgia drept „aliaţi majori non-NATO” şi autorizează un buget de 10 milioane de dolari pentru următorii trei ani care să fie utilizat în contracararea propagandei ruseşti din fostele state membre ale defunctei Uniuni Sovietice- cu prioritate pentru emisiuni radio în limba rusă care să fie difuzate în Ucraina, Moldova şi Georgia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: