sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2018

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, vineri, într-o gospodărie din Rusăneşti, judeţul Olt, astfel că numărul total al judeţelor unde a fost semnalată boala ajunge la 18.

Până în prezent au fost raportate peste 1.100 de focare de pestă porcină africană, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.


Din datele preliminare ale anchetei, aflate în desfăşurare, a reieşit că proprietarul porcului diagnosticat are o stână în apropierea judeţului Teleorman, unde, pe perioada verii a crescut şi porci.

Gospodăria din localitatea Rusăneşti a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii de ANSVSA tot vineri, înainte de anunţul privind confirmarea bolii în Olt, pesta porcină africană (PPA) evolua în 289 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1.108 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 234 de cazuri la mistreţi.

În total, fuseseră eliminaţi 361.132 de porci afectaţi de boală.


Până la această dată au fost stinse 5 focare în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa.

Până în 23 noiembrie, potrivit datelor oficiale, au fost despăgubiţi 7.930 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 205.580.960 de lei.

Prezenţei virusului în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: