vineri

31 mai, 2024

27 mai, 2019

Reuniune de criză, luni, la PSD, după ce ÎCCJ a dictat condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate închisoare, cu executare. Premierul Viorica Dăncilă, care este și președinte executiv al partidului, a anunțat că nu demisionează și că marți, în ședințe succesive ale Biroului Permanent și a Comitetului executiv, conducerea partidului va stabili pașii de urmat pentru alegerea unui nou președinte.

La declarațiile făcute luni, la sediul din Băneasa, Viorica Dăncilă a  fost însoţită de o parte a cabinetului -miniştrii Eugen Teodorovici, Ecaterina Andronescu, Sorina Pintea, Ana Birchall, dar şi de lideri ai PSD precum Marian Oprişan, Paul Stănescu şi Lia Olguţa Vasilescu. Au lipsit din ”poza de familie” Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu și Carmen Dan.


Absențele nu sunt întâmplătoare: rapiditatea cu care s-au mișcat baronii și premierul a fost provocată de mutarea gândită de Liviu Dragnea pentru propria sa succesiune, respectiv instalarea Liei Olguța Vasilescu în fruntea partidului, secondată de fidelii săi, Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu, Mircea Drăghici, astfel încât partidul să fie controlat în continuare de aceeași rețea de influență.

Surse participante la discuția din sediul PSD din Băneasa citate de Digi 24 au declarat că oamenii lui Dragnea au fost reduși rapid la tăcere, deși Codrin Ștefănescu a încercat să se impună în fața colegilor. Sursele citate susțin, totodată, că toți oamenii lui Dragnea vor fi schimbați din funcții, marți, la ședința CEX, unde Viorica Dăncilă va numi un nou secretar general în locul lui Codrin Ștefănescu și un nou trezorier în locul lui Mircea Drăghici, el însuși urmărit penal pentru nereguli cu banii partidului.

Marți va fi stabilit și un interimar pentru președinția Camerei Deputaților, rămasă acum fără șef, după care partidul va desemna și un nou candidat pentru acest post, pe care însă nu mai are multe șanse să îl obțină la un vot în fața Opoziției.

”Indiferent de sentimentele faţă de Liviu Dragnea, vă daţi seama că pentru PSD condamnarea preşedintelui în funcţie reprezintă un moment dificil, aşa cum ar reprezenta pentru orice partid. Uman vorbind este o dramă, atât pentru el ca persoană, cât şi pentru familia lui, iar în calitate de colegi de partid suntem alături de domnia lui şi de familia sa. Evident este un moment dificil”, și-a început declarația premierul Dăncilă.


După ce a precizat că nu va comenta decizia instanței, Viorica Dăncilă a continuat: ”Suntem un partid unit, în momentele dificile PSD a strâns rândurile, aşa vom face şi de acum încolo. Mâine am convocat Biroul Permanent Naţional la ora 11, Comitetul Executiv la ora 18. Împreună vom lua deciziile, împreună vom vedea unde am greşit, care sunt paşii pe care trebuie să-i facem şi cum putem acţiona în perioada următoare într-un mod unitar. Vreau să asigur de faptul că nu-mi voi da demisia indiferent de solitcările unora sau altora. Vom respecta decizia luată în Parlament în urma uneii moţiuni de cenzură dacă aceasta va fi depusă, nu înseamnă că, dacă cineva cere demisia, imediat trebuie să acceptăm acest lucru”.

Decizia premierului fusese deja anunțată într-o discuție cu membri ai cabinetului, convocată în jurul prânzului la Palatul Victoria. Tot de la Palatul Victoria, Viorica Dăncilă a discutat cu ”teritoriul”, acolo unde a transmis că lucrurile decurg ”normal”, că vor veni cât de curând finanțările pentru PNDL și pentru alte nevoi ale județelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: