joi

25 aprilie, 2024

31 ianuarie, 2018

Prima ședință a Guvernului Dăncilă are pe ordinea de zi o Ordonanță de Urgență care va reglementa oficial, dar provizoriu, problemele ridicate de precedentele modificări operate la Codul fiscal de către coaliția PSD-ALDE: e vorba de procedura de urmat pentru Declarația 600.

Conținutul OUG, la finalul materialului.

Potrivit declarațiilor făcute de premier în preambul ședinței de guvern, miercuri va fi prorogat până la 15 aprilie termenul de depunere a Declarației 600.


În această perioadă, a anunțat Viorica Dăncilă, Ministerul de Finanțe are ca sarcină ”să găsească o soluție permanentă”, care să respecte următoarele principii:

  • contribuabilii să depună un singur formular la Fisc, care ar urma să conțină toate detaliile legate de venituri, deduceri, impozite și contribuții sociale
  • plata să se facă o singură dată și nu în avans

Soluția avansată de premier va genera o ”pierdere” de venituri- autorii măsurii de introducere a contribuțiilor sociale pe veniturile realizate din activități independente luând cu siguranță în calculul bugetului 2018 sumele în plus pe care le-ar fi adus măsura.

Or, dacă se va păstra principiul gândit înainte de ultima modificare a Codului fiscal și în condițiile în care Viorica Dăncilă spune că plata acestor contribuții nu trebuie să se facă în avans, rezultă că banii care ar fi intrat în patru tranșe în anul 2018 ar urma să fie plătiți la începutul anului 2019.

Asta dacă contribuabilii vor avea înțelepciunea să își păstreze în conturi sumele pe care vor trebui să le plătească…


Nu este însă foarte clar dacă noul ministru de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici sau vicepremierul Viorel Ștefan vor să păstreze ideile fiscale promovate de fostul ministru, Ionuț Mișa.

”Noi spunem clar că vom găsi o soluţie pentru a nu se mai depune acest formular. Nu are rost ca cineva să mai stea pe drumuri pentru a depune un astfel de formular”, declara marți Eugen Orlando Teodorovici.

Luni, după audierea sa în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Teodorovici a afirmat că Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200.

Declaraţia 600 trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care în 2017 au obţinut venituri din activităţi independente echivalente cu cel puţin 12 salarii minime pe an din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau din alte surse. Declaraţia poate fi depusă online, cu certificat digital, sau prin Spaţiul Privat Virtual.

Formularul 600 a stârnit controverse în ultimele săptămâni, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuţii la CAS şi CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obţinute în acest an, condiţia fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.

Declaraţia 200, la care a făcut referire Eugen Orlando Teodorovici, se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură, provenind din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor cu excepţia veniturilor din arendă, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.

Ce prevede OUG adoptată miercuri

Comunicatului emis la finalul ședinței de guvern, integral:

Formularul 600 – Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate – va putea fi depus până la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate astăzi de Guvern.

Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018. Măsura a fost luată în scopul creșterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuțiilor sociale obligatorii (contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate). Menționăm faptul că au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016.

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. CAS și CASS se datorează astfel:

–        CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);

–        CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: