Viorica Dăncilă este „un politician serios” şi dacă ar avea „un background, ar putea face foarte multe lucruri mai bune pentru ţară”, a declarat sâmbătă premierul Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad.
„Discut cu doamna prim-ministru la Bruxelles şi la alte diferite foruri internaţionale şi credeţi-mă că este un politician serios şi, dacă ar avea un background, atunci ar putea face foarte multe lucruri mai bune pentru ţară”, a susţinut Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale citate de Agerpres.
Premierul Ungariei a apreciat şi rolul pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a avut în „stoparea preluării Consiliului European de către omul lui Soros”.
„Dacă preşedintele român nu ar fi fost consecvent şi nu ar fi sprijinit decizia UE, dacă el nu ar fi fost consecvent, atunci noi nu am fi putut stopa preluarea Consiliului de către omul lui Soros, deci acest lucru nu ar fi fost posibil. Aşa văd acum situaţia româno-maghiară”, a spus premierul de la Budapesta.
În ceea ce priveşte relaţiile oficiale româno-ungare, Viktor Orban a explicat că problema o reprezintă ”haosul din politica românească”:
Problema nu e cu calităţile sau intenţiile conducătorilor, ci nu s-a reuşit montarea unei maşinării politice potrivite care să asigure o pregătire şi o realizare a unei politici. Politica românească nu e într-o situaţie decisivă, ci e o nesiguranţă permanentă, vă pregătiţi acum consecutiv de mai multe alegeri. Deci, sunt pentru întâlnirile la vârf, au sens, dar atunci când vom putea să aducem decizii bune.
Din cauza haosului din viaţa politică din România, trebuie să vedem cine reprezintă pe cine, pe ce, cine ce putere are şi dacă cineva promite ceva să şi respecte. Deci, e inutil ca să avem întâlniri goale, doar protocolare, care, eventual, să slujească politica naţională românească. Trebuie să mai aşteptăm până se nasc aceste condiţii.
Premierul Ungariei a susţinut o prelegere, sâmbătă, la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, alături de Laszlo Tokes – preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi de Nemeth Zsolt – preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, care a moderat discuţia.