marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 septembrie, 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut miercuri cel de-al treilea său discurs privind starea Uniunii. Raportul va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European.

Războiul din Ucraina va ocupa mare parte din discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condițiile în care Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, participă ca invitat de onoare la reuniunea plenară de la Strasbourg.

Nu sunt așteptate anunțuri noi în discursul propriu-zis pe probleme precum sancțiunile sau livrările de arme. În schimb, președintele Comisiei va promova legăturile tot mai mari dintre UE și Ucraina.


Ursula von der Leyen va aborda în discursul său și creșterea prețurilor la energie. Ea va discuta despre raționalizarea obligatorie a energiei electrice și despre taxarea profiturilor în exces obținute de producătorii de energie electrică.

*

Ursula von der Leyen merge la Kiev

Într-un anunț surpriză, președintele Comisiei Europene a anunțat că pleacă la Kiev imediat după discursul ei de la Strasbourg „pentru a discuta toate noutățile cu președintele Zelenski”.

Va fi a treia ei călătorie în Ucraina de la începutul războiului pe 24 februarie.

Convenție Europeană pentru reforma tratatelor UE


Spre finalul discursului său, Ursula von der Leyen a venit cu noutatea: este momentul pentru o Convenție europeană.

„Și dacă suntem serioși în privința unei UE mai mari, trebuie să fim serioși și în ceea ce privește reformarea acesteia. Deci, așa cum a cerut acest Parlament, cred că a sosit momentul pentru o Convenție Europeană. Unii ar putea spune că nu este momentul potrivit. Dar dacă suntem serioși să ne pregătim pentru lumea de mâine, trebuie să fim capabili să acționăm în domeniile care contează cel mai mult pentru oameni”, a spus președintele Comisiei.

În iunie anul acesta, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Consiliului European să demareze procesul de revizuire a tratatelor UE.

Modificarea tratatelor se poate face dacă Consiliul acceptă solicitarea, prin votul majorității simple.

Summit UE – SUA

Ursula von der Leyen anunță o cooperare mai puternică cu SUA pentru a contracara Rusia și China la nivel global. „În acest spirit, președintele Biden și cu mine vom convoca o reuniune a liderilor pentru a revizui și a anunța proiectele de implementare”, spune ea.

Încurajări pentru candidații la aderare

Fără anunțuri noi privind extinderea, așa cum era de așteptat, dar Ursula von der Leyen își reînnoiește angajamentele anterioare față de Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și Georgia.

„Faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră și Uniunea noastră nu este completă fără voi. Trebuie să fim alături de ei la fiecare pas. Calea către democrații puternice și calea către Uniunea noastră sunt una și aceeași”.

Planuri de reformă fiscală

Ursula von der Leyen a schițat elementele cheie ale unei reforme a regulilor fiscale. Ea a spus că, în timp ce țările ar trebui să aibă „mai multă flexibilitate” în ceea ce privește ritmul de reducere a datoriilor, „ar trebui să existe mai multă responsabilitate în ceea ce privește îndeplinirea a ceea ce am convenit”, adică aplicarea legii ar trebui să fie mai strictă.

„Mai multă libertate de a investi, asta este necesar, mai mult control asupra procesului, ceea ce s-a convenit trebuie făcut, mai multă responsabilitate din partea statelor membre și rezultate mai bune pentru cetățeni”, a spus Ursula von der Leyen. Moment în care televiziunile l-au surprins pe comisarul Valdis Dombrovskis dând dezaprobator din cap.

Reformarea pieței de energie electrică

Ursula von der Leyen a subliniat necesitatea reformării fundamentale a pieței de energie electrică, o sarcină pe termen mai lung.

„Diagnoza mea este că proiectarea actuală a pieței de energie electrică nu mai este potrivită; nu mai este potrivită pentru consumatori. Trebuie să decuplăm dominația gazului pe piața energiei electrice pentru a ne asigura că cetățenii se bucură de beneficiile surselor regenerabile cu costuri reduse”, a spus ea.

O nouă bancă în UE: banca de hidrogen

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a anunțat intenția de a crea o bancă europeană de hidrogen. Acesta urmează să fie capitalizată cu 3 miliarde euro, urmând să finanțeze investițiile necesare ”în cererea prezentă și viitoare”.

Banii urmează să provină din Fondul de inovare al UE, care la rândul său primește bani din schema UE de comercializare a cotelor de emisii.

Ucraina va adera la zona de roaming a UE

Ursula von der Leyen a anunțat că Ucraina se va alătura zonei de roaming gratuit a UE pentru utilizatorii de telefonie mobilă. „Este timpul să facem asta”, a spus ea.

Operatorii de telecomunicații europeni au oferit deja sprijin refugiaților ucraineni prin distribuirea de cartele SIM și furnizarea de Wi-Fi gratuit în taberele de refugiați.

A fost „greșit” să nu ne îndepărtăm de petrol

În loc să continue să se îndepărteze de dependența de petrol, UE a rămas cu ea. Acest lucru a fost „greșit, nu doar pentru climat, ci și pentru finanțele noastre publice și independența noastră”, spune Ursula von der Leyen.

Ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin

O lecție din acest război este că ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin, a spua Ursula von der Leyen, citându-i pe Anna Politkovskaya și pe toți jurnaliștii ruși care „au demascat crimele și au plătit prețul suprem”, precum și pe cei din Ucraina, Moldova, Georgia și în opoziție în Belarus, dar și vocile din interiorul UE – Polonia, Țările Baltice și toată Europa Centrală și de Est.

„Ne-au spus de ani de zile că Putin nu se va opri. Și au acționat în consecință”, a spus președintele Comisiei.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: