luni

15 aprilie, 2024

22 decembrie, 2022

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri seara membrilor Congresului SUA, spunând că ţara sa rezistă graţie ajutorului primit şi că Ucraina este decisă să nu cedeze în faţa agresiunii ruse.

Discursul din Congres a avut loc după întâlnirea cu președintele Joe Biden, în cadrul căreia președintelui ucrainean i s-a confirmat eliberarea unui nou ajutor militar american. ”Am aprobat chiar astăzi 2,85 miliarde de dolari, care prevede munitie, artilerie, tancuri, lansatoare de rachete. Vom include și un sistem defensiv Patriot și îi vom ajuta pe soldații ucraineni să poată să folosească acest sistem”, a anunțat Joe Biden.

Volodimir Zelenski, primit cu ovații de Congres

Discursul lui Volodimir Zelenski, a fost transmis de majoritatea canalelor de televiziune din Statele Unite, președintele ucrainean începând prin a mulțumi americanilor şi „tuturor celor care preţuiesc libertatea şi justiţia” pentru eforturile lor de a ajuta Ucraina.

Victoria psihologică asupra Moscovei


Zelenski a arătat că Ucraina a obţinut deja o victorie psihologică asupra Moscovei. „Contrar tuturor calculelor şi scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă. Şi asta îmi dă un motiv bun pentru a împărtăşi cu voi prima noastră victorie comună. Am învins ruşii în bătălia pentru a cuceri conştiinţa lumii. Nu ne este frică… Ucraina a obţinut această victorie şi ea ne dă un curaj care inspiră întreaga lume. America a obţinut această victorie… Europenii au obţinut această victorie. Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră”, a spus Volodimir Zelenski.

Rusia „nu ne va mai influenţa niciodată minţile”, a asigurat preşedintele ucrainean. Ruşii vor fi liberi „doar atunci când vor învinge Kremlinul în minţile lor”, a subliniat Zelenski.

Ucraina nu se va preda niciodată

„Lumea este prea interconectată şi interdependentă pentru ca cineva să-şi permită să stea deoparte şi, în acelaşi timp, să se simtă în siguranţă atunci când o astfel de bătălie continuă. Cele două naţiuni ale noastre sunt aliate în această bătălie”, a continuat Volodimir Zelenski, al cărui discurs a fost întrerupt de multe ori de aplauze, după cum scrie The Guardian.

„Bahmut rezistă. Fiecare centimetru din acel pământ este îmbibat de sânge, dar Donbasul ucrainean stă în picioare. Tactica rusă este primitivă. Dau foc la tot ce văd. Ucraina se menţine pe poziţie şi nu se va preda niciodată!”, a asigurat liderul de la Kiev.


„Ruşii folosesc totul, tot ce au împotriva orașului Bahmut şi a altor oraşe frumoase ale noastre, ocupanţii au un avantaj semnificativ în materie de artilerie. Ei au un avantaj în ceea ce priveşte muniţia. Au mult mai multe rachete şi avioane decât am avut noi vreodată. Este adevărat. Dar forţele noastre de apărare rezistă”, a continuat Zelenski.

Să-i tragem la răspundere pe teroriști

El a îndemnat Congresul să înăsprească sancţiunile împotriva Moscovei şi să permită ca „teroriştii să fie traşi la răspundere pentru agresiune”.

„Puteţi consolida sancţiunile pentru a face Rusia să simtă cât de costisitoare este cu adevărat agresiunea sa. Este în puterea dumneavoastră, într-adevăr, să ne ajutaţi să îi aducem în faţa justiţiei pe toţi cei care au început acest război neprovocat şi criminal. Haideţi să o facem. Să-i tragem la răspundere pe terorişti pentru agresiune şi să compensăm toate pierderile făcute de acest război”, a îndemnat Zelenski, relatează și New York Times.

Anul viitor va fi un punct de cotitură

„Anul viitor va fi un punct de cotitură, punctul în care curajul ucrainean şi hotărârea americană vor garanta libertatea Ucrainei, libertatea oamenilor care îşi apără valorile”, a spus Volodimir Zelenski.

„Avem nevoie de pace. Da. Ucraina a oferit deja propuneri, pe care tocmai le-am discutat cu preşedintele Biden, formula noastră de pace – 10 puncte care ar trebui şi trebuie să fie puse în aplicare pentru securitatea noastră comună şi un summit care poate fi organizat. Mă bucur să vă împărtăşesc faptul că preşedintele Biden a sprijinit iniţiativa noastră de pace astăzi. Fiecare dintre voi, doamnelor şi domnilor, poate ajuta la punerea lui în aplicare pentru a se asigura că leadership-ul american rămâne solid, bicameral şi bipartizan”, a pledat președintele Zelenski în faţa congresmenilor americani.

Banii voştri nu sunt un act de caritate

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina luptă pentru „independenţa şi libertatea” sa, dar şi pentru cea a celorlalte ţări din lumea liberă, care ar putea fi viitoarele victime ale agresiunii lui Putin, şi de aceea a cerut sprijinul continuu al Statelor Unite pentru a atinge aceste obiective.

„Banii voştri nu sunt un act de caritate, ci reprezintă o investiţie în securitatea şi democraţia globală pe care o gestionăm în modul cel mai responsabil”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

„Dronele letale iraniene trimise în Rusia cu sutele şi cu sutele au devenit o ameninţare la adresa infrastructurii noastre critice. Iată cum un terorist l-a găsit pe celălalt. Este doar o chestiune de timp când vor lovi împotriva celorlalţi aliaţi ai voştri, dacă nu îi oprim acum. Trebuie să o facem” , a subliniat Volodimir Zelenski.

Aplaudat îndelung la sfârşitul discursului, preşedintele ucrainean a înmânat preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, un dar pentru Congresul SUA – un steag ucrainean cu semnăturile şi mesajele soldaţilor ucraineni care luptă la Bahmut şi pe care Zelenski i-a vizitat cu o zi înainte.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, i-a dăruit lui Volodimir Zelenski un steag american împăturit – chiar cel care a fluturat miercuri deasupra clădirii Capitoliului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: