joi

25 aprilie, 2024

8 iunie, 2022

Trecerea economiei românești la nivelul următor, într-unul din cele mai propice momente din economia europeană, are nevoie de mobilizarea tuturor resurselor financiare de care poate dispune România. Nu sunt puține soluțiile de atragere și mobilizare a capitalurilor.

La Conferința CDG ”Finanțarea dezvoltării” organizată marți, 7 iunie, CursDeGuvernare a încercat să facă un inventar al acestor resurse, adunând în jurul mesei de discuție unele din cele mai potrivite voci, care să arate direcțiile în care ar trebui să ne uităm. Îți prezentăm mai jos cele mai importante declarații ale lui Marcel BOLOȘ, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, reieșite din discuție.

Cele mai importante declarații ale ministrului:

  • Suntem într-o perioadă de criză în care această nevoie de capitalizare este mai mare ca oricând. Împreună cu colegii din minister, de multe ori am discutat care este forma cea mai bună de capitalizare și forma cea mai utilă de alocare a fondurilor pentru realizarea de investiții. Discuțiile noastre au mers către ideea că, în perioada de criză, mai ales că acum avem o criză a energie și o criză a războiului din Ucraina și anunțata criză alimentară – toate aceste argumente care au venit pe fondul crizelor ne conduc spre ideea nevoii de capitalizare, mai ales prin intermediul granturilor. Noi le-am implementat și le-am practicat în relația cu mediul de afaceri, mai ales prin acordarea de investiții care sunt necesare pentru mediul de afaceri în această perioadă.
  • Pe de altă parte, avem la dispoziție instrumentele financiare și nu ascund aici faptul că am avut aici o discuție foarte bună cu domnul Hanga în ceea ce privește listarea la bursă a companiilor românești. Noi în PNRR avem partea aceasta de sprijin financiar pentru companiile românești, în ceea ce privește suportarea cheltuielilor pentru listarea la bursă. Recent am semnat acordul de contribuție cu Fondul European de Investiții pentru a implementa investiții de tip equity, investiții în acțiuni pentru companiile care nu sunt listate la bursă, în valoare de 400 de milioane de euro.
  • În acest context, partea aceasta de capitalizare prin instrumentele financiare moderne care sunt viitorul pentru dezvoltarea mediului de afaceri și consolidarea competitivității economice pe piața europeană, pe de o parte avem instrumentele financiare pe care le-am menționat și pe de altă parte avem la dispoziție granturile. Noi suntem în curs de aprobare a vechiului apel de proiecte pe măsura 411.
  • Suntem în momentul de față în lucru cu acest Ghid al solicitantului (pentru componenta VII din PNRR, transformarea digitală, n.r.). Știu că este așteptat apelul de proiect de 500 de milioane de euro. Eu apreciez că în următoarele două luni, undeva în cursul lunii august, vom fi în măsură să punem în discuție acest ghid și să putem să operaționalizăm acest apel de proiecte care este mult așteptat.
  • Până atunci să știți că am deblocat apelul de proiecte și lista de proiecte de rezervă pe care o avem în Programul Operațional capital Uman, pentru competențe digitale pentru IMM-uri. Acolo au fost depuse 77 de proiecte cu o valoare de peste 60 de milioane de euro. Este un pas pe care l-am făcut recent. În pregătire avem Ghidul solicitantului pentru cele 500 de milioane de euro pe care intenționăm să le derulăm și să începem apelul de proiecte prin punerea în dezbatere și apoi prin lansarea apelului în cursul lunii august.
  • Din păcate, la preluarea mandatului, structura de operaționalizare era goală și acum ne-am chinuit să avem aprobată această structură, să fie operațională și să putem să lansăm apelul cât de curând posibil.
  • Până atunci să știți că mai pregătim schema de eficiență energetică pentru IMM-uri. Aceasta are o valoare de 400 de milioane de euro. Am finalizat draftul de Ghid al solicitantului. În curând va fi pus în dezbatere publică pentru a veni în sprijinul independenței energetice a IMM-urilor consumatoare de energie. Să le ajutăm să treacă cu bine peste această creștere a prețurilor la utilitățile publice. Mai pregătim Ghidul solicitantului pentru investiții în retehnologizare, procurare de echipamente pentru refacerea capacității de reziliență a IMM-urilor. Sunt pe politica de coeziune. Sunt noutăți care vin în sprijinul capitalizării IMM-urilor, pe componenta independenței energetice, pe componenta investițiilor în retehnologizare și pe ceea ce înseamnă digitalizare. Urmează o perioadă dinamică.
  • Actuala politică bugetară pe care o are România, aceea în care veniturile bugetului public reprezintă 24% din PIB, iar cheltuielile reprezintă 40% din PIB, nu cred că ne va duce într-o direcție bună, întrucât premisele pentru ceea ce înseamnă o datorie publică peste limitele noastre de îndatorare și disponiblitate de rambursare a acestor fonduri poate fi un semnal de alarmă.
  • Deficitul bugetar cu această politică bugetară nu poate fi ținut sub control. O recalibrare a sistemului fiscal va trebui făcută.
  • Partea de optimizare fiscală este o obligație pe care o avem prin PNRR și sigur că măsurile pot să îmbrace diverse forme. Eu am pus în discuție această politică fiscală pe care o avem în prezent și care generează aceste distorsiuni și dezechilibre macroeconomice, iar pentru ceea ce înseamnă optimizarea fiscală, cred că grupul de lucru care a fost constituit în curând o să facă cunoscute măsurile.
  • Nu cred că aceste măsuri vor fi introduse fără un dialog cu mediul de afaceri pentru că în momentul de față grupul de lucru analizează toate aceste componente ale recalibrării sistemului fiscal și a optimizării și în momentul în care aceste măsuri sunt stabilite și pachetul este limpede stabilit cred că va urma o perioadă în care vor fi supuse dezbaterii publice pentru că este firesc și cred că tot mediul de afaceri este conștient că această politică bugetară nu ne poate asigura sustenabilitate pe termen lung. Măsurile care vor fi propuse vor fi dezbătute cu mediul de afaceri.
  • Vă dau un exemplu din PNRR, unde avem investiții pe care vom fi nevoiți, poate, să le amânăm pentru că poate nu-și găsesc momentul implementării acum și e posibil să fie amânate ca să prioritizăm investițiile care sunt specifice acum, în perioadă de criză. Reprioritizarea unor investiții este necesară și în PNRR.
  • Eu zic să așteptăm aceste măsuri ale grupului de lucru care să fie discutate cu mediul de afaceri și să fie găsită cea mai bună soluție.

Conferința integrală:

Parteneri:

Biriș Goran SPARL, Bursa de Valori București – BVB, Regina Maria

Parteneri de comunicare:

ACRAFE (Asociația Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene) | ANEIR – Asociatia Nationala a Exportatorilor Si Importatorilor Din Romania | APAR Asociatia pentru Antreprenoriat din Romania | Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) | Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce | BRCC (British Romanian Chamber of Commerce) | Camera de Comert Bilaterala Eleno-Romana – HRCC | Confederația Patronală Concordia | Project-E


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: