VIDEO Andrei Rădulescu: Datele arată că avem resurse de relansare, autoritățile trebuie să le folosească - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

VIDEO Andrei Rădulescu: Datele arată că avem resurse de relansare, autoritățile trebuie să le folosească

21 ianuarie, 2021

”România dispune de resurse externe dar și din interior de finanțare și de resurse umane pentru relansare, dar autoritățile trebuie să le pună la lucru”, afirmă directorului de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, Andrei Rădulescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online „Bugetul de stat și bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021”, organizată de cursdeguvernare.ro.

Economistul a amintit diferența dintre depozitele bancare și creditul neguvernamental de 129 de miliarde de lei dar și faptul că  prima de risc privind obligațiile României a scăzut la nivelul din martie 2020, de dinainte de declanșarea pandemiei.


Și costul finanțării statului român a scăzut semnificativ în ultimele luni. Ratele de dobândă la scadența pe 10 ani se situează în zona minimelor din  toamna anului 2012.

România este singura țară din UE care a raportat o dinamică anuală pozitivă a investițiilor productive în primele 3 trimestre din 2020, deci inclusiv în perioada stării de urgență. Din toate monedele din regiune leul a avut performanța cea mai bună.

Pe de altă parte, economia lumii este la începutul unui nou ciclu. În 2021 economia ar putea crește cu cel mai ridicat nivel din 2010.

Economistul de la Banca Transilvania nu se așteaptă la o criză a datoriilor suverane. „Toate instituțiile financiare internaționale atrag atenția asupra importanța continuării politicii fiscal bugetare relaxate.  (…) Marile bănci centrale nici măcar nuse gândesc la o normalizare a politicilor monetare.


Totodată, după criză, marile puteri economice „vor negocia o nouă arhitectură financiar-monetară internațională, , așa cum s-a întâmplat la sfârșitul celui de al doilea Război Mondial”, a mai spus Andrei Rădulescu.

Înregistrarea integrală cu intervenția lui Andrei Rădulescu poate fi urmărită mai jos.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.


Înregistrarea VIDEO integrală a evenimentului poate fi găsită aici: https://bit.ly/35WziBn

Materialul integral de sinteză cu cele mai importante declarații ale speakerilor poate fi găsit aici:
https://bit.ly/3bWhtpx

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr