17 mai, 2023

”Suntem tot pe ultimele locuri la DESI, suntem la coada clasamentelor de inovare, dar aș vrea să aduc o perspectivă idealist-realistă: suntem și într-un loc unde am început să vedem rezultatele muncii și ale entuziasmului”, a afirmat Andra Tănase de la Transilvania IT Cluster, la conferința CDG „Monitorul digitalizării”.

Cele mai importante declarații:

  • Am participat și eu, de curând la un maraton al culorilor și mă gândeam că ar fi bine de menționat, este că acel maraton al culorii mi-a dat posibilitatea să mă bucur cu familie, să o văd pe cea mică, de 4 ani, alergând 2 kilometri jumătate și să le învăț că nu doar a câștiga, dar și experiența este foarte importantă.
  • Deși pare foarte poetic, cred că este foarte realist și relevant când vorbim despre transformare digitală, pentru că mergem într-un ritm destul de accelerat, spunem că această accelerare vine cu plusuri și cu minusuri, dar în același timp mergem și mai repede. Este un element de ținut cont.
  • Al doilea fapt anecdotic este că multe dintre competențele mele digitale vin din zona de transformare a conflictelor și de construire a păcii.
  • Și asta, apropo de ce înseamnă competențe digitale. Nu doar a tasta la un laptop. În momentul în care gândești colaborativ, ecosistemic, gândești în transformarea, împreună, a unor probleme în soluții, și astea deși nu ne referim la ele în primul rând, țin de competențe digitale. Tehnic, mulți o numesc gândire agilă și așa mai departe, dar poate lucrurile astea putem să le considerăm.
  • Mergând un pic la prezentare, am zis să povestim un pic despre perspectivă, despre de unde venim, unde suntem și încotro, din perspectiva noastră.
  • De unde venim, deja a devenit un lucru menționat în majoritatea prezentărilor, venim de la coada lui DESI, venim de pe ultimele locuri ale clasamentului de inovare, dar, în același timp, venim și dintr-o tradiție de a ne descurca cu ce avem și de a inova. Și, lucrurile astea le considerăm importante. Spunea domnul Pambuccian de tradiția de 40 și ceva de ani de informatică. Și mama a fost printre primii programatori și săptămânile trecute s-a bucurat să vadă cum arată RoboHub-ul și cum sunt educați acum nepoții ei.
  • Unde suntem? Tot pe ultimele locuri la DESI, suntem la coada clasamentelor de inovare, dar aș vrea să aduc și eu, nu neapărat un laudatio, dar o perspectivă idealist realistă, că suntem și într-un loc unde am început să vedem rezultatele muncii și ale entuziasmului.
  • Ca și cluster vedem că, în momentul în care am insistat să accesăm proiecte europene în parteneriat, am ajuns să le și coordonăm. Am ajuns să accesăm finanțări europene și ne plângem un pic mai puțin de indisponibilitatea finanțărilor la nivel național.
  • Suntem într-un loc unde capitalul uman există, suntem în momentul în care vorbim despre transformare digitală, sunt fonduri, dar depinde foarte mult cum le gestionăm și încotro mergem.
  • Suntem într-un moment în care potențial există, și financiar, și din punct de vedere al capitalului uman, dar știm cu toții că există și riscul de a obosi, dacă acest momentum nu este susținut de o strategie și de infrastructură, pe viitor.
  • Încotro va conta foarte mult, dacă mergem pe o schimbare directă, adică ne luăm laptopul, ne luăm telefoane, ne îmbunătățim spațiul privat virtual. Dar, avem nevoie să mergem și-n partea de schimbări structurale. Exemplele anterioare, au arătat că există și aceste schimbări structurale. Important este să fie fundamentate și de schimbările culturale.
  • Culturale înseamnă să avem acele competențe complete. Pentru că o competență este formată de informații, și cursurile urmate le oferă foarte bine, și de abilități, dar și de valori. Digitalizarea este susținută și de valori de etică, atunci în mod clar drumul este mai sustenabil.
  • Aș zice să fim atenți la „divide”, la spațiul care există între cei care performează – și avem din aceștia, în domeniul digital – și cei care nu folosesc tehnologia, se tem de tehnologie sau o folosesc nu în cea mai bună modalitate. Aici era o statistică, de exemplu, la nivel de firme, în România, avem 42% non-useri și 27% dintre firme care folosesc această tehnologie doar pasiv. Cei care folosesc tehnologia la nivel avansat sunt 17%. Nu este cel mai mic procent dintre țările care au participat la studiu.
  • Acestea sunt perspectivele. O să vă spun pe scurt câteva lucrui despre Transilvania IT. Suntem un cluster de tehnologie, împlinim 10 ani anul acesta și sperăm să vedem cât mai multă lume la diversele evenimente organizate. Evoluția: am pornit de la câteva firme care au înființat asociația, la peste 130 de firme. În principal, firme de tehnologie, dar în cluster avem și autorități locale, instituții de cercetare și asociații. Credem că este o valoare adăugată, pentru că și proiecte, inițiative și informații ne vin din partea acestora. Sunt de la firme foarte mari, la startup-uri.
  • Dacă ne referim la proiecte, am pornit de la câteva proiecte în care făceam cursuri de competențe digitale, de bază și avansate, acum avem mai multe proiecte Horizon, avem un proiect câștigat, Vorbind despre evoluție este foarte importantă trecerea de la a fi partener în proiecte, la a fi inițiatorul proiectelor europene. Un lucru foarte important cred că este și schimbarea de mentalitate a celorlalți parteneri din UE care nu știu foarte multe despre România și, de multe ori, ne iau ca fiind un laborator sau pentru a bifa un criteriu de diversitate (avem nevoie și de est-europeni ca să fi acolo).
  • Considerăm că în acești 10 ani, evoluția asta chiar a fost un lucru important, plus că prin diversele proiecte am adus firmelor membre aproape un milion de euro din aceste proiecte.
  • Începând de anul trecut funcționăm și am fost selectați să fim unul dintre centrele europene de inovare digitală și suntem aici, ne plac evenimentele, ne trăim, în numim noi, proiectul îl numim noi de vis, încercăm să „live the dream” și „walk the talk” (fă ceea ce spui), să fim schimbarea pe care o vrem dar și să ne bucurăm de ea.
  • Ca digital innovation hub, ca centru de inovare digitală, vrem și suntem aproape de piață și asta ne aduce și o valoare deosebită, dar și o provocare foarte mare.
  • Pentru că, în momentul în care vorbim de transformare digitală cu firme, centrul de inovare digital fiind un “one stop shop”, adică acel loc unde firmele – și, noi avem prioritar domeniile e-health, industry 4.0 – și firmele vin și găsesc soluții de transformare digital, au posibilitatea de a testa, înainte de a investi, adică de a accesa infrastructura partenerilor, pentru că, așa cum spuneam, Transilvania IT Cluster este coordonatorul hub-ului, dar avem parteneri din partea universităților, centrelor de cercetare și a mediului asociativ care reprezintă industriile. Deci firmele pot testa înainte de a investi, pot să acceseze diverse cursuri și programe pentru competențe și formare și, de asemenea, sunt tot felul de evenimente pentru construirea rețelei și ecosistemului.
  • Nu în ultimul rând, de ce sunt interesate firmele, este partea de sprijin pentru găsirea de investiții, accesarea finanțărilor. Ca centru de inovare digital, noi nu oferim bani, și ăsta este mesajul poate greu de spus, pentru că nu oferim bani, nu vă facem site-ul. Ce facem este partea de acel drum, între auditul de maturitate digital și calea prin care ei să-și găsească partenerii pentru soluții, să acceseze finanțări și așa mai departe.
  • În concluzie, credem că pentru a fi în continuare relevanți și a accepta această provocare, trebuie să lucrăm în parteneriat public – privat. De asta suntem aici, de asta participăm la evenimente, de asta dialogăm încontinuu. Trebuie să continuăm partea de  atragere de finanțări, trebuie să avem discuțiile grele despre Inteligența Artificială, despre resursa umană.
  • Acceptăm în continuare provocarea de a face cursuri la firul ierbii și aici, aprpo de transformare digital, suntem și noi furnizor de un astfel de curs acreditat, avem și prin open call, dar am și colaborat cu instituții pentru a face cursurile de strategie. De exemplu, cu Universitatea de Arte și Design din Cluj am înglobat în cursul de transformare digitală cursul de bază elemente, astfel încât ei au lucrat la transformarea digital a universității.
  • Ne bucurăm de relațiile de dialog constant și credem că, în continuare, vrem să traducem această încredere pe acre o avem șii la nivel structural. Adică, recunoaștere, participare, finanțare și, pentru că rimează, și norme de aplicare.
  • Ne bucurăm că avem strategiile, ne bucurăm că se dau legi. Vrem în continuare să avem normele de aplicare, să contribuim la ele și, nu în ultimul rând, și partea de simț de răspundere în a avea exigența rezultatelor.

Conferința integrală:

Partenerii evenimentului:



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: