vineri

26 aprilie, 2024

17 noiembrie, 2014

Pentru Victor Ponta, duminică seara s-a încheiat o bătălie, iar luni dimineaţa s-au deschis altele două.

Pe de-o parte, Ion Iliescu, Marian Vanghelie, Robert Negoiţă şi Dan Şova au lansat mesajele care prefaţează deja tradiţionala debarcare a liderului care a pierdut alegerile prezidenţiale (au trăit această experienţă şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană).

Pe de altă parte, premierul trebuie să se întoarcă la urgențele guvernării și să găsească singur soluții la problemele pe care le-ar fi moștenit un alt premier: lipsa unui draft de buget care ar fi trebuit deja depus la parlament, soluții bugetare care să compenseze măsurile electorale, precum și iminenta vizită a FMI.

În PSD se pregătesc reglări de conturi


La nici 12 ore distanţă de la aflarea veştii că PSD a pierdut alegerile prezidenţiale au apărut primele reacţii în partid- au fost critici voalate sau directe, în special la adresa tandemului Liviu Dragnea- Sebastian Ghiţă, apropiații premierului, şi au apărut primele “demisii de onoare” în filiale.

  • Ion Iliescu, acum preşedinte de onoare al formaţiunii conduse azi de Victor Ponta, cere un congres, “cum s-a întâmplat de fiecare dată” pentru o analiză a activității partidului în forurile de conducere .
  • Robert Negoiţă, primar al sectorului 3: “Cred că este o lecţie pentru noi şi cred că ar trebui să facem un pas în lateral, dacă nu chiar în spate şi, da, de prea multe ori şi eu, şi noi cu toţii am simţit nevoia de un altfel de politică. În consecinţă, cred că nu mai trebuie să ţinem de această guvernare, ci dimpotrivă.”
  • Dan Şova: „Eu cred că Liviu Dragnea, pe care îl ştiu ca pe un om politic serios şi un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate pentru că, în mod evident, această campanie a fost pierdută în primul rând din vina domniei sale pentru că a fost director de campanie. Dacă am acepta un alt raţionament, ar însemna să ne imaginăm că în momentul în care am fi câştigat, Liviu Dragnea nu ar fi avut niciun merit”
  • Marian Vanghelie, primar sector 5, a declarat luni că PSD a obţinut un scor „prost” la alegerile prezidenţiale, pe care l-a definit „de neaşteptat”, el arătând că directorul de campanie, Liviu Dragnea, este responsabil pentru deficienţele de organizare, pregătire şi comunicare.
  • Vicepreşedintele PSD Dolj Florentin Gust cere demisia preşedintelui executiv al partidului, Liviu Dragnea, el scriind pe Facebook: “Dragnea, lasă-ne…..n-ai înţeles nimic!”
  • Preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, susţine că înainte de a se pune problema de demisii în PSD se impune o analiză legată de implicarea PC şi UNPR în campania electorală.
  • Deputatul PSD Radu Popa a cerut luni demisia lui Liviu Dragnea din toate funcţiile pe care le deţine în partid, arătând că acesta, după ce a pierdut campania cu Mircea Geoană, „l-a înjunghiat” şi pe Victor Ponta.

Reacţie rapidă Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a apărut luni alături de aliaţii săi – Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea pentru a lansa câteva mesaje.

Mesajul către PSD a fost unul tranşant: ”Cu toată autoritatea şi sprijinul pe care încă le am în PSD, voi avea grijă să păstrez acest partid unit şi să ne despărţim drumul de toţi cei care îşi doresc altceva în viaţă sau cei care consideră că acum este momentul să obţină vreun avantaj personal”.

Surse din PSD au declarat pentru cursdeguvernare.ro că, în acest moment, în partid nu există o “masă critică” care să declanşeze o mişcare împotriva liderului. Nemulţumirile sunt îndreptate în primul rând împotriva lui Sebastian Ghiţă şi a lui Liviu Dragnea, care au ignorat sfaturile venite din teritoriu şi au dat curs majorităţii sugestiilor făcute în campanie de consultantul Bogdan Teodorescu.


Mesajul către câştigătorul alegerilor de duminică a fost construit pe eşafodajul construit chiar de Klaus Iohannis.

(Citiţi şi: “Agenda politică a preşedintelui ales. Ultimul obstacol spre Cotroceni- decizia ÎCCJ în dosarul incompatibilităţii”)

Premierul Ponta a anunţat :

  • “Dacă va exista un acord cu cei de la ACL, vreau să facem o comisie parlamentară, împreună cu reprezentanţii instituţiilor statului, ale organizaţiilor neguvernamentale ale românilor din diaspora, ale noului preşedinte, domnul Iohannis şi la începutul anului 2015 să elaborăm legislaţia care să asigure participarea la vot a tuturor românilor care doresc să facă acest lucru din ţară şi din diaspora”
  • ”Am vorbit în Camera Deputaţilor, cu domnul Zgonea, cu liderul grupului parlamentar, domnul Neacşu, şi, aşa cum am spus săptămâna trecută, în dezbatarea cu Klaus Iohannis, mâine, nu doar cei de la PSD, ci şi toţi din coaliţie, vom vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii şi binenţeles pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei”
  • “Personal, mi-ar fi cel mai uşor şi cel mai simplu şi cel mai de dorit, cel puţin pentru familia mea, să mulţumesc celor cu care am lucrat până acum dar, aşa cum noi respectăm votul dat ieri, sper că şi alţii respectă ce au votat românii în 2012. Ne facem datoria în continuare. Atâta timp cât am sprijinul coaliţiei sunt hotărât să rămân în funcţia de prim-ministru. “
  • “Îl felicit din nou pe domnul Iohannis- este un preşedinte legitim şi sunt convins că va face tot ce ţine de domnia sa pentru a face bine României. Îmi exprim dorinţa de dialog cu noul preşedinte legitim al României.”

Problemele stringente ale guvernării și soluțiile lor grele

Dincolo de abilitatea de a-și păstra poziția în partid în cazul unui congres, premierul are de rezolvat problemele dificile ale guvernării, probleme agravate de maniera în care a fost executat bugetul pe anul 2014 și de măsurile cu caracter electoral pe care Victor Ponta a rămas să și le moștenească :

  • -, Bugetul pe anul 2015. Proiecul trebuia depus la parlament în 15 noiembrie, însă ministrul Finanțelor a anunțat că abia în luna decembrie se va lucra la un draft cu experții FMI, urmând să treacă de plen abia după 15 ianuarie
  • -, O soluție bugetară sustenabilă pentru scăderea CAS cu 5pp, întrucât o soluție există doar pentru ultimele luni din 2014
  • -, Soluții de regândire rapidă politicilor economice și bugetare, astfel încât deficitul pe anul 2015 să se încadreze în guvernanța europeană. Comisia atrăgea în urmă cu 2 săptămâni atenția că, prin actualele politici, guvernul se va apropia de un deficit de 2,8% – aproape de limita maximă admisă
  • -, Regândirea sistemului fiscal, astfel încât rata de colectare să crească prin creșterea gradului de conformare
  • -, Găsirea soluțiilor financiare pentru executarea măsurilor cu caracter electoral luate în cursul anului 2014
  • -, punerea în funcțiune a infrastructurii de absobție a fondurilor europene din exercițiul 2014-2020, după ce gradul de absobție din ultimii 2 ani a fost modest, în ciuda prezentării distorsionate a realității privind proiectele începute și vechimea facturilor încasate.
  • -, Definitivarea Master-planului la Transporturi, într-o variantă credibilă și, mai ales, în acord cu prioritățile : în anul 2014 au fost dați în folosință, cu doar 2 zile înainte de alegerile prezidențiale, numai 22 km de autostradă, în condițiile în care România a pierdut în ultimii ani miliarde de euro care puteau fi folosiți la infrastructură.

Toate aceste măsuri sunt complicate chiar în cazul că guvernul Nu construiește ceva, ci doar administrează.

Guvernul Victor Ponta trebuie să găsească soluții la aceste probleme în mai puțin de 2 luni.

UDMR a lipsit din poza de la Palatul Parlamentului

Liderii UNPR şi PC au afirmat la rândul lor ataşamentul faţă de coaliţia de guvernare. Preşedintele UDMR a lipsit de la momentul organizat de liderii coaliţiei. Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat luni că a discutat la telefon cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care l-a asigurat de sprijinul uniunii şi de dorinţa acesteia de a continua guvernarea alături de aliaţi.

După alegerile de duminică, când comunităţile maghiare din Covasna şi Harghita au votat majoritar cu Klaus Iohannis, liderii PSD s-au convins că au nevoie de alternativa oferită de PLR – partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

De remarcat că UDMR nu a făcut de 40 de zile o nominalizare pentru portofoliul culturii, liber din data de 9 octombrie, când preşedintele Traian Băsescu a luat act de demisia lui Kelemen Hunor din guvern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: