joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iunie, 2012

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie şi în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susţin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate – potrivit Mediafax.

Nici revista Nature, nici Frankfurter Allgemeine Zeitung nu au publicat, până la această oră, părţile din text vizate de acuzaţia de plagiat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, că este pregătit să se supună verificărilor oricărei instituţii în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat şi a afirmat că este jenant să se insinueze că l-a plagiat pe profesorul care i-a scris chiar prefaţa lucrării.


Victor Ponta a spus că revista „Nature” este cea ” în care dă Funeriu interviuri”. „Sunt gata să mă supun la orice verificare”, a declarat premierul, care a adăugat că i se pare ciudat că a plagiat un profesor care i-a scris prefaţa la lucrarea de doctorat.

„Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzaţiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupţiei în învăţământul superior”, scrie revista Nature.

Nature a accesat documente prezentate de o persoană anonimă care arată că mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisă de Ponta, privind funcţionarea Curţii Penale Internaţionale, ar conţine texte copiate. În plus, teza a fost republicată drept carte, cu foarte mici modificări, în 2004, şi constituie baza unei alte cărţi, din 2010, privind responsabilitatea în dreptul internaţional umanitar.

„Părţi substanţiale ale textelor din cele trei lucrări par să fie identice sau aproape identice cu materiale scrise în limba română de specialiştii în drept Dumitru Diaconu şi Vasile Creţu. De asemenea, textul se aseamănă cu traduceri în română ale unei lucrări în engleză publicată de specialistul Ion Diaconu”, constată revista Nature.


„Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente”, afirmă, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucureşti şi preşedintele Consiliului român pentru recunoaşterea diplomelor universitare.

Dacă acuzaţiile se vor dovedi reale, „în România şi în străinătate vor trebui organizate dezbateri serioase pentru evitarea unor astfel de situaţii”, consideră Andruh.

Conform Nature, Victor Ponta nu a răspuns solicitării revistei de a comenta acuzaţiile.

Jurnaliştii germani de la Frankfurter Allgemeine Zeitung publică şi ei informaţia, comparându-l pe Ponta cu fostul preşedinte al Ungariei, Pal Schmitt, şi fostul ministru german al Apărării, Karl-Theodor Guttemberg, ambii demisionând după ce au fost acuzaţi de plagiat.

Materialul publicat de revista Nature, scris de Quirin Schiermeier, nu este însoţit de dovezi privind acuzaţia de plagiat. Începând din 1999, Quirin Schiermeier a scris pentru revista Nature articole ştiinţifice şi despre politicile aferente acestui domeniu existente în Germania, în alte state ale Uniunii Europene, în estul Europei şi în fostul spaţiu sovietic.

Victor Ponta: Nu e adevarat, e mâna lui Traian Băsescu și a lui Daniel Funeriu

Premierul Victor Ponta a declarat marţi dimineaţă, în cadrul unei conferinţă de presă, că acuzaţiile de plagiat ar fi fost puse la cale de preşedintele Traian Băsescu şi de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Premierul spune că cel pe care e acuzat că l-a plagiat se află ttrecut în bibliografia cărţii sale care e lucrarea de doctorat şi chiar a făcut o prefaţă elogioasă cărţii.

„Whistle-blower-ul, sursa anonima este Dl consilier Daniel Funeriu, care s-a dus perosnal şi a discutat cu revista Natura şi i-a spus cum am plagiat eu lucrarea de doctorat. Ar fi anormal dacă nu ar fi vorba de Traian Băsescu.” – a spus Ponta.

Referitor la faptul că trebuei să deymintă și în fața unei comisii, premierul a declarat:

”Nu este plăcut, nu sunt foarte liniștit, dar sunt hotarat. Nu știu care e sancțiunea, dar sunt gata să mi-o asum. Sper să mă cheme comisia, pentru că pe dl. Mang nu l-a mai chemat.”

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: