România are un deficit de 700 de judecători și procurori, potrivit studiilor de impact pentru implementarea codurilor juridice, a declarat vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală.
Într-un interviu publicat duminică de Mediafax, ea a precizat că este extreme de dificil de recrutat 700 de magistrați doar în anul 2012, pe durata mandatului său de vicepreședinte al CSM și șefă a Secției de procurori a Consiliului.
”Concluziile demonstrează faptul că avem un necesar în sistem, pentru corecta implementare a codurilor, de 700 de judecători şi procurori. Consiliul va trebui să trateze cu maximă responsabiltate această chestiune, pentru că este extrem de dificil spre imposibil să recrutezi într-un singur an 700 de magistraţi, menţinând în acelaşi timp standardul de calitate”, a spus șefa secției pentru procurori a CSM.
De asemenea, ea a precizat că CSM va trebui să elaboreze o strategie de recrutare a procurorilor, astfel încât să se mențină și standardul de calitate.
”Este necesar nu doar pentru partenerii europeni, ci în primul rând pentru calitatea actului de justiţie în România şi atunci va trebui să gradualizăm recrutarea acestor magistraţi, să elaborăm o strategie de resurse umane cu consultarea celorlalţi actori – Ministerul Justiţiei, Înalta Curte, Ministerul Public – şi să găsim soluţia optimă, astfel încât să conciliem nevoia de a completa resursele umane cu nevoia, imperativul de a menţine standardul de calitate”, a mai declarat Oana Schmidt Hăineală, pentru Mediafax.
În context, ea le-a transmis procurorilor că 2012 este un an al provocărilor, în care trebuie să rămână echidistanți din punct de vedere politic.
”Având în vedere că 2012 este un an al provocărilor şi este un an care poate impune o schimbare de paradigmă, magistraţii trebuie să rămână, aşa cum au şi fost, echidistanţi din punct de vedere politic”, a spus vicepreședintele CSM.
La rândul ei, președintele CSM, Alina Ghica, a recunoscut că instituția are o problemă de coerență și rapiditate în luarea deciziilor.
”Poate ceea ce lipseşte la acest moment Consiliul Superior al Magistraturii – un lucru pe care noi de asemenea ni l-am propus a-l promova şi a-l remedia – sunt o coerenţă şi o celeritate în luarea deciziilor strategice în ceea ce priveşte sistemul judiciar în ansamblu. Ne-am propus, tot pe acest considerent, obiective importante care să asigure această coerenţă şi această celeritate în adoptarea măsurilor şi a strategiilor necesare sistemului judiciar”, a spus Alina Ghica, în interviul acordat Mediafax.