marți

16 iulie, 2024

12 septembrie, 2013

Vicepreședintele Camerei Deputaților Ioan Oltean a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, într-un dosar privind presupuse infracțiuni de corupție și  favorizarea infractorului, deputatul PDL prezentându-se joi în fața procurorilor pentru a i se comunica învinuirile.

Procurorii DNA îl acuză pe deputatul PDL de infracțiunea de folosirea influenței sau autorității funcției de vicepreședinte/secretar general al PDL, în scopul obținerii de bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, precum și de  infracțiunea de favorizarea infractorului, a precizat Direcția, într-un comunicat de presă.

”Am fost chemat să mi se aducă la cunoştinţă că sunt învinuit într-un dosar disjuns dintr-un dosar mai vechi, legat de favorizarea infractorului”, a declarat Ioan Oltean, la ieșirea din sediul DNA. El şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu anchetatorii.


Concret, prucurorii îl acuză pe vicepreședintele Camerei Deputaților că, în perioada 2010- 2012, pe când era secretar general al PDL, partid aflat atunci la Putere, a intervenit pe lângă președintele de atunci al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, democrat-liberalul Liviu Rusu, și pe lângă oficiali din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului pentru a favoriza anumite firme la contractele pe bani publici și pentru a direcționa anumite fonduri publice către primăriile conduse de edili PDL.

  • Anchetatorii spun că au ” date și indicii temeinice” potrivit cărora, în perioada 2010 – 2011, ”învinuitul Ioan Oltean și-a exercitat influența asupra președintelui, respectiv asupra vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Bistrița Năsăud, precum și asupra unor înalți demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale și a Turismului și Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitațiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din cadrul partidului din care învinuitul face parte”

El ar fi făcut aceste intervenții în calitate de președinte al PDL Bistrița – Năsăud (2001 – 2011), respectiv de secretar general central al partidului (mai 2011 – iunie 2012).

  • De asemenea, procurorii spun că au ”indicii certe” că Oltean Ioan a săvârșit infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupție.

Procurorii susțin că, în seara zilei de 22 martie 2012, a încunoștințat două persoane cu privire la faptul că a doua zi urmau a fi efectuate, de către Direcția Națională Anticorupție, percheziții la domiciliile acestora, într-un dosar penal în care erau cercetate pentru fapte de corupție în legătură cu procedurile de achiziție și contractele derulate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit unor surse judiciare, cel pe care Oltean l-a informat privind acțiunile procurorilor era Liviu Rusu, președinte al CJ Bistrița-Năsăud la data comitrii faptei.


În martie 2012, Rusu a fost pus sub cercetare penală de DNA, păentru luare de mită, într-un caz legat de lucrări de construcție a unor grupi de gunoi, din fonduri europene.

Rusu era acuzat că a luat 100.000 de euro mită, din care 75.000 de euro proveneau de la secretarul de stat de atunci din MDRT Ioan Andreica, potrivit DNA.

Anchetatorii îl acuzau atunci pe Rusu că, în schimbul mitei, a încheiat documente false pentru servicii fictive în acest proiect pe fonduri europene, în favoarea unor firme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: