26 mai, 2016

dancuÎntrebat, într-un interviu acordat Europa FM, dacă dorește dezincriminarea abuzului în serviciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Amdinistrației Publice, Vasile Dîncu, a răspuns afirmativ.

Imediat, el a explicat ce înțelege  prin abuz în serviciu :

Nu ştiu în ce măsură, eu nu sunt jurist şi nu ştiu ce înseamnă dezincriminare în mod clar şi ce efecte are dezincriminarea. Eu nu mă refer la acest lucru. Eu mă refer la clarificarea mandatelor.


Adică trebuie să ştim foarte clar, pentru că anumite lucruri din abuzul în serviciu sunt făcute cu, să spunem cu rea intenţie, altele sunt făcute din greşeli”, s-a explicat vicepremierul Dîncu.

Reamintim că CCR se va pronunța, pe 15 iunie, în legătură cu constituționalitatea abuzului în serviciu, pe o excepție ridicată de Alina Bica, fost procuror-șef al DIICOT și trimisă acum în judecată pentru mai multe fapte de corupție.

Între 2009 și 2012, când era secretar de stat în Ministerul Justiției, ea a făcut parte din comiile care au elaborat codurile penale.

Ordonanță de Urgență pentru clarificarea atribuțiilor primarilor 

Vasile Dîncu a dezvăluit că Executivul pregătește oricum o ordonanță prin care vor fi aduse “aceste clarificări necesare din punct de vedere tehnic”.


Ordonanța la care se referă va modifica legile administrației locale și va conține inclusiv referiri la atribuțiile primarului care au legătură cu abuzului în serviciu și sfera răspunderii penale a edililor.

”Primarului nu poţi să îi ceri, fiindcă nu este o funcţie desemnată, constituţional nu poţi să îi ceri să fie pregătit pentru această funcție, dar poţi să îi ceri ca, după ce a fost ales, să parcurgă un anumit tip de formare. Foarte mulţi primari, asociaţiile vin şi ne spun că ”noi suntem puşi să decidem, ni se cere să decidem şi plătim pentru greşelile pe care le facem, cu toate că nu suntem specializaţi în administraţie, cu toate că a semnat înaintea noastră juristul”.

Această frică face ca acum şi partidele să ne spună că nu au putut să găsească întotdeauna cei mai buni oameni, pentru că sunt oameni care au renunţat datorită faptului că mandatele nu sunt clare şi inclusiv abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit în legislaţie”, a explicat vicepremierul Vasile Dîncu, la Europa FM.

Dacă abuzul în serviciu va fi dezincriminat, avertiza procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, 865 de dosare privind achiziţii publice, cu prejudicii de milioane de euro, vor fi închise.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: