joi

18 aprilie, 2024

26 iulie, 2016

cozi vot sectii diasporaGuvernul pregătește un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care legea votului prin corespondență să fie modificată astfel încât înscrierea celor din diaspora în Registrul electoral să se poată face și online.

Modificarea a fost solicitată de PNL după ce Autoritatea Electorală Permanentă a informat săptămâna trecută că s-au înscris în Registru doar 3.000 de persoane din cele aproximativ 3 milioane de români care trăiesc în străinătate.

Anunțul modificării legii votului prin corespondență a fost făcut marți, de către Vasile Dîncu:


„Îmi pare rău că o lege nouă care a fost făcută printr-un anumit consens politic are asemenea deficienţe. Se lucrează la un draft privind o ordonanţă de urgenţă pentru votul prin corespondenţă şi pentru alegerile din diaspora. Se lucrează în acest moment şi cred că se va pune în dezbatere publică în foarte scurt timp, probabil că săptămâna asta. Deci, se lucrează în regim de urgenţă”, a declarat vicepremierul.

Cele trei modificări propuse de PNL

Liberalii au adoptat luni o rezoluție prin care cer Guvernului o OUG prin care să fie introdusă în lege posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru votul prin corespondenţă să fie transmisă şi online. În momentul de față, aceste cereri pot fi transmise doar prin poștă.

O a doua modificare propusă de PNL este ca, în afara secțiilor de votare din ambasade şi consulate, Ministerul Afacerilor Externe să constituie un număr de secţii de votare cel puţin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014.

Noua lege spune că secțiile de votare, altele decât cele din ambasade și consulate, pot fi înființate doar dacă există cel puțin 100 de alegători înscriși într-o localitate. În plus doar cei înregistrați deja la aceste secții speciale pot vota aici.


A treia modificare dorită de liberali etse ca în secțiile create în localitățile unde sunt cel puţin 100 de alegători înregistrați să poată vota toți cetăţenii români cu domiciliul în localitatea sau grupul de localităţi arondate acelei secţii, indiferent dacă au semnat sau nu solicitarea de constituire a secţiei.

19 iulie –  3.090 de alegători înscriși în Registrul electoral al diasporei

Până pe 19 iulie au cerut înscrierea în Registrul electoral 3.090 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP).

Dintre aceștia, 2.371 de români au cerut să voteze prin corespondență, iar 719 au ales votul în secțiile de votare.

Cei care nu s-au înscris în Registru nu vor putea vota într-o secție apropiată de locuința lor, ci vor fi nevoiți să meargă până la secțiile din sediul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secțiilor consulare și institutelor consulare.

Secțiile de votare speciale din străinătate organizate la cererea alegătorilor, pentru a fi evitate aglomerările și cozile din anii trecuți, se pot înfiinţa dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • Dacă în Registrul electoral s-au înscris cel puțin 100 de alegători cu domiciliul sau reședința în localitatea sau grupul de localități respectiv;
  • Dacă există acordul autorităţilor din ţara respectivă.

Perioada de înscriere în registru a început la 1 aprilie și se va încheia cu aproximativ trei luni înainte de data alegerilor, adică la începutul lunii septembrie.

Potrivit legii, la alegerile parlamentare pot să voteze în străinătate doar ectățenii cu domiciliul sau cu reședința în străinătate. Prin reședință în străinătate se înțelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinșa secundară, alta decât cea de domiciliu, și unde posedă un drept legal de ședere mai mare de 90 de zile.

La alegerile prezidențiale din 2014 au votat în străinătate 378.811 persoane, cel mai mare număr din toate scrutinurile de până acum. În afara acestora însă mii de români nu au reușit să voteze, deși au stat la coadă ore în șir, din cauza numărul mic de secții și ștampile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: