vineri

29 martie, 2024

24 februarie, 2016

Costin-Borc-CEO-Lafarge-RomaniaVicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, a afirmat miercuri, la conferința cursdeguvernare.ro, că instituția pe care o conduce trebuie să reconsidere activitatea de administrator al companiilor de stat, pe care o îndeplinește ”de multe ori ineficient şi cu performanţe discutabile”.

Viziunea lui Costin Borc este aceea că Ministerul Economiei trebuie să se transforme într-un “think tank” al Guvernului, care să ofere direcții de dezvoltare economice și să elaboreze politici publice în concordanță cu acestea.

Ministerul Economiei și dorita tranziție de la gestionar la vizionar

”Eu nu cred că noi avem oameni pregătiţi să fie membri în consiliile de administraţie ale întreprinderilor de stat. Acolo vor trebui făcute nişte cursuri de ce înseamnă guvernanţă corporativă, care este rolul unui membru în CA. Sunt multe lucruri care trebuie făcute. Va trebui să existe onestitate în acest proces. Întreprinderile la care statul este acţionar majoritar trebuie să fie o sursă de venit la bugetul statului. Ministerele de linie trebuie să fie acelea care dau strategia. Să stabilească ce performanţe dorim de la aceste societăţi şi nu să le administreze pas cu pas”, a declarat vicepremierul Borc.


Ministerul Economiei, afirmă vicepremierul Borc, trebuie să renunţe la teritorialitatea administrării întreprinderilor, pe care să o lase direcţiei pentru privatizare şi administrare a participaţiilor statului, și să joace un rol de integrator, așa cum se întâmplă în alte state europene.

O consecință a lipsei de viziune economică a fost sugerată de Costin Borc: ”Temele economice de interes pentru România nu s-au regăsit pe agenda europeană. Ministerul Economiei nu a fost în stare să propună pe agenda europeană aceste teme.

Despre stat și despre reprezentanții săi în societăți comerciale

”Despre participarea persoanelor din minister la adunările generale ale acţionarilor- directorii din minister nu înţeleg foarte bine pe cine reprezintă, societatea la care sunt preşedinţi ai consiliului de administraţie sau ministerul. Iar aceste conflicte de interese creează o dependenţă a personalului Minsterului Economiei de administrarea companiilor de stat, pentru că acolo îşi regăsesc acea salarizare, acele venituri de care au nevoie ca să trăiască decent şi acel dezinteres faţă de nivelul de salarizare din minister”, a explicat vicepremierul Costin Borc interesul față de ocuparea unor locuri în consiliile de administrație a companiilor din subordinea ministerelor.

Situația de la Economie se va schimba, promite vicepremierul Borc: ”Mă lupt să îmbunătăţesc nivelul de salarizare din minister, în acelaşi timp cu adoptarea unor măsuri care să facă să dispară tipul de conflicte de interese extraordinare din trecut. Ministerul Economiei are unul dintre nivelurile de salarizare cele mai joase. Diferenţa dintre Ministerul Economiei şi Ministerul Fondurilor Europene este de aproape 1 la 3.”

Despre strategia de exporturi a României


În ceea ce priveşte strategia de exporturi, vicepremierul Borc a reamintit decizia de înfiinţare a unei agenţii dedicate în cadrul ministerului pentru promovarea exporturilor şi atragerea investiţiilor străine.

”Sunt lucruri pe care trebuie să le preluăm, dar trebuie să înţelegem că a reduce numărul de reprezentanţi comerciali nu înseamnă a reduce prezenţa românească la exporturi. Nu numărul agenţilor comerciali este important, ci eficienţa acestora şi prezenţa lor în pieţele în care România are nevoie să fie reprezentată”, a atenționat vicepremierul.

Potrivit unei statistici prezentate miercuri, din cele 750.000 de societăţi înregistrate în România, doar 22.000 de sunt exportatoare, adică 2,9% dintre acestea, unul dintre cele mai mici procente în UE.

Suplimentar, 85% dintre companiile exportatoare sunt filiale locale ale unor grupuri străine.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Daca se mai face o agentie, totul este in regula.Ca nu prea are cine (si ce) sa exporte, ce mai conteaza? Doar n-o sa faca Ministerul Economiei, reindustrializarea Romaniei!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Daca se mai face o agentie, totul este in regula.Ca nu prea are cine (si ce) sa exporte, ce mai conteaza? Doar n-o sa faca Ministerul Economiei, reindustrializarea Romaniei!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: