cursdeguvernare

miercuri

25 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Via Transilvanica, în topul revistei Time al celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume

28 iulie, 2024

Via Transilvanica a fost inclusă în lista celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume, realizată de revista americană Time.

Traseul din România, introdus în ”World Geatest Places 2024”, care conține 100 ”de destinații extraordinare de explorat”, figurează alături de destinații din Italia, Franţa, Indonezia, Mexic sau Brazilia.

Amenajarea traseului (1.420 km) a fost inițiată de Asociația Tășuleasa Social, organizație neguvernamentală cu sediul în Bistrița‑Năsăud, care a folosit ca model organizarea traseelor de pelerinaj precum Drumul Sfântului Iacob (El Camino) din Spania.


Instalarea marcajelor a fost făcută în mai multe etape între anii 2018 și 2022.

Aproximativ 830 km au fost finanțați prin donații, sponsorizări și parteneriate cu companii. O parte din drum s-a realizat prin donarea profitului obținut din vânzarea cărții „27 de pași” a ultramaratonistului Tiberiu Ușeriu, unul dintre principalii ambasadori ai Via Transilvanica.

Șapte regiuni istorice, 10 județe și 12 situri UNESCO

„Călătorii interesați de pădurile României și de ecoturism ar trebui să exploreze Via Transilvanica. Traseul se întinde peste șapte regiuni istorice, 10 județe și 12 situri UNESCO, fiind recunoscut pentru rolul său în dezvoltarea locală”, notează, în recomandarea sa, revista Time.

”Călătorii activi curioși să descopere pădurile virgine ale României și ecoturismul său lent ar trebui să aibă în vedere noua Via Transilvanica, un traseu care traversează țara în diagonală, de la Mănăstirea Putna din Bucovina, până la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării. Inaugurat în octombrie 2022, traseul de drumeții, ciclism și călărie de 882 de mile a fost fondat de ONG-ul românesc Tășuleasa Social, pentru a revitaliza peste 400 de comunități seculare, marginalizate de depopulare și constrângeri economice”, se arată în articol.


Supranumit „calea care unește”, pentru concentrarea sa pe comunitate, proiectul poartă călătorii prin sate tradiționale care trăiesc din cultivarea pământului, primind excursioniştii încântaţi de farmecul sălbatic transilvănean, scriu autorii.

”Vizitatorii pot rezerva o cameră într-un hotel sau han sau pot căuta cazare în casele și parohiile localnicilor, unde mesele gătite în casă sunt făcute cu produse din gospodărie. Ghidurile amănunțite pentru călători și motocicliști detaliază opțiunile de cazare pentru fiecare traseu. Borne unice sculptate de artiști marchează fiecare kilometru al traseului, făcând din acesta una dintre cele mai mari expoziţii de sculptură în aer liber din lume. Unele indicatoare se găsesc lângă locuri notabile, cum ar fi Cetatea Alba Carolina sau sate de basm săsești precum Biertan, unde abundă pensiunile tradiționale”, se mai arată în articol.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: