duminică

28 aprilie, 2024

21 iunie, 2023

Economia Germanei se va contracta în acest an, iar rata inflației nu va coborî sub 2% până în 2025, conform rapotului elaborat de Bundesbank.

Noile previziuni vin la o zi după ce Banca Centrală Europeană a anunţat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%.

Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani. De asemenea, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să ajungă la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).


„Economia germană ar urma să se redreseze cu greu în urma crizelor din ultimii trei ani. În special, PIB-ul este încă afectat de inflaţia ridicată, dar care a început să încetinească”, apreciază Bundesbank, relatează Reuters.

Creștere cu 1,2% în 2024

Bundesbank se aşteaptă la un declin al economiei Germaniei de 0,3% anul acesta, în timp ce Comisia Europeană previzionează un avans de 0,2%. Dar previziunea Bundesbank reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de cea din urmă cu şase luni, când Banca Centrală a Germaniei estima o contractare a PIB-ului de 0,5%.

Economia germană ar urma să crească cu 1,2% în 2024 şi cu 1,3% în 2025, ambele cifre fiind sub precedentele prognoze.

În condiţiile în care ţinta de inflaţie a BCE este de 2%, Bundesbank estimează în Germania o inflaţie de 6% în 2023, de 3,1% în 2024 şi de 2,7% în 2025.

Inflație persistentă


„Măsurile decisive de politică monetară sunt cheia contracarării riscurilor economice provocate de o inflaţie mai persistentă”, a afirmat preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel.

Conform datelor revizuite publicate luna trecută de Oficiul federal de statistică (Destatis), Germania, cea mai mare economie europeană, a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Germania, primul partener comercial al României, cu schimburi în 2022 de aproape 40 mld. euro

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: