vineri

21 ianuarie, 2022

Verficări referitoare la raportarea deceselor Covid – erori identificate în aproximativ 1.000 de cazuri

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 mai, 2021

Erori de raportare a deceselor Covid-19 au fost descoperite în aplicația CoronaForms, în cazul a aproximativ 1.000 de persoane, a declarat miercuri seara ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Acestea sunt datele preliminare prezentate ministrului de comisia ce studiază veridicitatea afirmațiilor făcute de fostul ministru USR-PLUS Vlad Voiculescu, la câteva zile de la demiterea sa de către premierul Florin Cîțu.

„Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individual, aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu Covid-19, şi aştept un raport în data de 7 (mai – n.red.). Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde, la rubrica de deces, nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie”, a spus Ioana Mihăilă, la TVR1, citată de Agerpres.


Vor fi făcute analize suplimentare față de tematica inițială, întrucât „diferenţele sunt însă un pic mai mari”, a mai explicat ministrul Mihăilă.

După demiterea sa de la Ministerul Sănătății, fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat că a observat diferențe în raportările deceselor de Covid-19 în cele două baze de date în care acestea sunt transmise.

El a vorbit în interviurile acordate ulterior și despre3 câteva cazuri concrete, sute de decese neraportate la spitalele Colentina și ROL 2, din Capitală. Ambele spitale au negat acuzațiile și au spus cănu există diferențe semnificative între raportările din cele două baze de date.

Noul ministru al Sănătății anunța săptămâna trecută că primele date ale verificărilor indică diferențe apărute în prima jumătate a anului trecut, și o creștere treptată a acestor erori, din momentul în care s-aun înmulțit cazurile de infectări cu SARS-CoV-2.

Anomalii statistice


Statistica oficială arată o discrepanță semnificativă între decesele declarate oficial ca fiind provocate de boala Covid-19 și mortalitatea din România.

Din octombrie anul trecut, România a înregistrat mai multe luni cu record al deceselor pe timp de pace.

(Citiți și: „De unde recordul istoric de morți din luna octombrie. Prof. Vasile Ghețău: nu e vorba numai de decesele Covid, analiza cere prudență”)

De exemplu, în noiembrie 2020 au fost înregistrate 34.769 decese, conform datelor provizorii ale INS, un număr cu aproape 62% mai mare decât media morților corespunzătoare lunilor noiembrie din ultimii cinci ani (medie ce s-a situat la 21.496).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Numărul suplimentar de morți față de media ultimilor cinci ani, 13.273 persoane, este un efect direct sau indirect al epidemiei de coronavirus. Bilanțurile zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică arată că doar 4.463 de persoane figurează oficial ca decedați din cauza Covid-19, așa încât există o diferență de aproape 9.000 de decese ce nu este încă explicată de specialiști.

O partea din așa-numitele decese excedentare (în limbaj tehnic), sunt tot morți Covid-19 neidentificate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr