miercuri

24 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2017

Uniunea Europeană ar trebui să elaboreze condiționări mai puternice între respectarea statului de drept și fondurile de coeziune, a declara comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, la Helsinki.

„Statul de drept este o piatră de temelie a democrațiilor europene și una dintre principalele valori ale Uniunii. De aceea, una dintre prioritățile Comisiei pentru anul viitor este de a căuta modalitățile prin care să întărească impunerea statului de drept în Europa. Sistemul judiciar în UE este precum luminițele de Crăciun- dacă un bec se arde, niciun alt bec din lanț nu se va aprinde și el va rămâne în întuneric”, a spus comisarul în discursul său intitulat, sugestiv, „Sistemele de justiție și statul de drept în UE: timpul potrivit pentru schimbare.”

„Trebuie să folosim mai bine fondurile UE pentru sprijini statul de drept. (…) Opinia mea personală este că ar trebui să luăm în considerarecrearea unei condiționalități mai puternice între statul de drept și fondurile de coeziune”, a adăugat Jourova.


Ea a amintit că sprijinirea valorilor europene este esențială atunci când sunt elaborate și implementate politicile europene și că există o relație clară între respectarea statului de drept și implementarea eficientă a investițiilor private și publice finanțate de bugetul UE.

Nu vor putea exista politici regionale și de coeziune eficiente fără respectarea statului de drept, deoarece vor fi afectate de corupție și de fraudă, a explicat oficialul european.

Legarea fondurilor europene de astfel de teme este un subiect foarte controversat, dar el apare tot mai des pe măsură ce se apropie discuțiile privind următorul ciclu bugetar, notează EuObserver.

Se opun unor asemenea reglementări statele din centrul și estul UE și promovează ideea membrii bogați, contributorii neți la bugetul Uniunii.

Cum se poziționează principalii actori din UE


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat împotriva ideii, considerând că ea ar „otrăvi” continentul.

Cu toate acestea, numeroși lideri europeni consideră necesară o măsură de genul acesta, nu numai pentru abateri de la statul de drept, ci și pentru refuzarea unor obligații precum preluarea unor cote de imigranți.

Premierul Suediei afirma de curând, citat de express.co.uk, că ar trebui tăiate fondurile acelor state care nu respectă valorile europene, întrucît UE nu este un proiect în care ne putem alege regulile și obligațiile pe care să le aplicăm.

La începutul acestui an, Germania spunea de asemenea că Bruxellesul ar trebui să analizeze posibilitatea suspendării fondurilor de coeziune în statele cre nu respectă regulile UE.

Fostul președinte francez Francois Hollande a stârnit anul acesta furia liderilor estici făcând declarații similare, iar predecesorul său, Emmanuel Macron, un eurofederalist angajat, propune acces condiționat la fondurile pentru coeziune de acceptarea planului său de a impune un set comun de reguli pentru calcularea profiturilor impozabile.

„Nu poți beneficia de solidaritatea europeană în timp ce mergi împotriva celorlalți,” a declarat el în importantul discurs ținut la Sorbona, imediat după alegerile din Germania.

Mateo Renzi, fost premier italian și candidat cu șanse mari în alegerile de la anul, propunea și el o condiționare a acestor fonduri – de acceptarea imigranților ajunși în Grecia și Italia.

“Aceste state (cele din estul UE – n. red.), când li se cere ajutorul în privința imigrației, își închid ușile, după ce au fost ajutate de noi. Eu nu le-aș mai da bani. Asta nu însemană că suntem împortiva Europei. Asta înseamnă să aperi idealurile Europei.”

Statele care se opun – cele vizate de discursul Verei Jourova

Discursul comisarului Jourova a fost văzut de presa internațională ca un mesaj adresat Poloniei și Ungariei, state membre care au forțat în repetate rânduri rezistența sistemelor democratice la măsuri abuzive impuse de guvernanți.

Un eventual demers în acest sens ar întâmpina rezistența fermă a țărilor din Grupul Vieșgrad – Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia – care sunt principalele beneficiare a fondurilor, dar și cu cele mai mari probleme în ceea ce privește respectarea statului de drept.

Comisia Europeană a inițiat anul acesta o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva Poloniei pentru încălcarea dreptului UE și Varșovia riscă să-i fie suspendat dreptul de vot în Consilul European.

Liderii acestor state au declarat de mai multe ori că ar fi un șantaj, iar unii membri UE le sunt alături pentru simplul motiv că se tem de o eventuală scindare iremediabilă între cele două blocuri ale Uniunii.

Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului European al Regiunilor, a declarat de curând că orice condiționalitate de acest fel ar putea distruge entuziasmul pentru Europa: “Dacă sunt pedepsit pentru un lucru de care eu nu sunt deloc responsabil și doar pentru că sunt parte a unui stat care nu se comportă cum trebuie, atunci sigur nu voi deveni ușor un pro-european și asta este o problemă reală.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: