sâmbătă

27 aprilie, 2024

19 martie, 2024

Valoarea totală conturilor persoanelor fizice în bănci a crescut cu 12,3% în ianuarie 2024 față de aceeași lună a anului trecut, până la 340,6 miliarde de lei (echivalent), dar aproape 47% din acestea sunt conturile curente (overnight) în care se virează salariile sau, după caz, pensiile, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR).

Cauzele principale ale creșterii sunt majorarea salariilor, dar și veniturile mai mari ale oamenilor de afaceri. Salariul mediu net a crescut cu 14,2% în aceeași perioadă și cu 6,3% în termeni reali, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Totodată, anul trecut a crescut cu peste 46.000 numărul conturilor deponenților, peste 3.000 dintre acestea depășind pragul de 100.000 de euro până la care Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) face plăți în cazul falimentului unei bănci.


Aproape 80,8 miliarde de lei erau în nu mai puțin de 74.381 de conturi care depășeau pragul la 31 decembrie, potrivit FGDB. Adică peste 23,5% din totalul banilor populației în bănci aparțin câtorva zeci de mii de persoane care nu s-au mai obosit să-și deschidă mai multe conturi.

Mai multă încredere în ciuda războiului de la granițe

Proporția banilor în conturi curente (overnight) își continuă scăderea de la maximele istorice înregistrate în primele patru luni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, ajungând la 46,7% în ianuarie 2024 (din total conturi curente de 159,1 mld. lei), nivel cu care s-a încheiat anul 2019, cel din urmă neafectat de marile incertitudini globale precum pandemia sau amenințarea războiului.

În mai 2022 a fost înregistrată proporția maximă a conturilor curente în totalul conturilor bancare ale populației, de 62,6%. Pragul de 60% fusese depășit încă din octombrie 2021, când neliniștile la granița rusească a Ucrainei au crescut și abia în septembrie 2022 s-a revenit sub 60%.

Proporția banilor ținuți în conturi curente poate fi interpretată ca o măsură atât a încrederii în viitor (dacă este mică), caz în care resursele se îndreaptă spre instrumente de economisire sau investiții la termen, chit că cea mai mare valoare a plasamentelor sunt mai mici de un an. În  mod rațional, banii sunt ținuți în conturi curente și în situația unor cheltuieli sau investiții iminente.


Pe de altă parte, interpretată ca o măsură a (ne)siguranței zilei de mâine, această proporție arată o deteriorare semnificativă în ultimii 17 ani:

în ianuarie 2007, banii din conturile curente nu depășeau 30% din totalul depozitelor bancare. E drept, însă, acest total era de peste 7 ori mai mic atunci, decât în ianuarie 2024, când s-au ridicat la 159,1 miliarde de lei (echivalent, inclusiv conturile în valută).

Plasamente la termen mai mici de un an sunt cele mai preferate

În ciuda dobânzilor mici, plasamentele în lei în depozite la termen au crescut cu aproape 36% (ianuarie 2024 / ianuarie 2023), până la aproape 118,3 miliarde de lei, iar proporția față de totalul depozitelor la termen a crescut până la 65,2%, de la 62,5%.

Plasamentele la termen nu s-au aventurat în prea mare măsură la perioade mai lungi de un an. La termene mai mari de un an s-au concentrat doar 13% din totalul depozitelor la termen în lei și 10% din totalul depozitelor în euro, în echivalent de 54,5 miliarde de lei.  

Totalul depozitelor la termen sub un an s-a ridicat la echivalentul a 160 de miliarde de lei, adică de 88,3% din totalul depozitelor la termen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: