Venezuela a obţinut joi un loc în cadrul Consiliului Drepturilor Omului (CDO) pentru perioada 2020-2022, ceea ce a declanșat un val de critici din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a unor state.
Pentru acest loc erau necesare 97 de voturi din totalul de 193, a obţinut 105 voturi.
Controversatul președinte Nicolas Maduro a calificat drept o „victorie” alegerea Venezuelei în cadrul CDO, într-un moment în care justiţia de la Caracas a anunţat eliberarea a 24 de opozanţi.
În schimb, liderul opoziţiei Juan Guaido, recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de aproximativ 50 de ţări, a apreciat că ONU a permis „dictaturii lui Maduro să ocupe un loc scăldat de sânge”. Cu această alegere, Naţiunile Unite „îşi pierd din credibilitate” a declarat presei Guaido.
Cu două locuri prevăzute pentru America Latină, Brazilia a fost cea de-a doua ţară care a obţinut al doilea mandat, cu 153 de voturi. Costa Rica a obţinut doar 96 de voturi.
„Ar fi inadmisibil să ia parte la CDO cei care au comis încălcări ale drepturilor omului şi crime împotriva umanităţii”, afirma secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, înaintea ședinței de joi.
La sfârşitul lunii septembrie CDO a decis să creeze un grup de experţi însărcinat cu anchetarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului de către Venezuela începând din 2014, o iniţiativă pe care autorităţile de la Caracas au calificat-o drept ostilă.
Cu sediul la Geneva, CDO are responsabilitatea de a întări promovarea şi protecţia drepturilor omului.
Reacția Human Rights Watch
Alegerea Venezuelei reprezintă „o palmă” pentru ţară, dar şi pentru întreaga lume, a reacţionat Philippe Bolopion din partea ONG-ului Human Rights Watch, care a făcut campanie împotriva candidaturii Caracasului alături de aproximativ alte 50 de ONG-uri internaţionale şi venezuelene. „Este descurajant să vezi cum o candidatură cinică pătează credibilitatea CDO”, a declarat Bolopion, citat de Agerpres.