miercuri

24 aprilie, 2024

27 mai, 2014

PMP a luat voturi din „zestrea” vechiului PDL şi are un surplus de electori cu studii superioare faţă de medie, iar Mircea Diaconu, marea surpriză a acestor alegeri, a obţinut votul unor intelectuali în vârstă care votau înainte cu PSD, explică sociologul Vasile Dâncu, şeful Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Alegerile pentru Parlamentul European au adus câteva schimbări de atitudine, dar acelaşi electorat a fost prezent în secţiile de votare: „electoratul mai în vârstă, cel cu mare interes pentru politică şi mobilizat de un partid sau altul”, a explicat pentru cursdeguvernare.ro, sociologul Vasile Dâncu.

Comparativ cu sondajele din 2009, pare „o altă lume, din perspectiva mizelor politice, a echilibrelor şi a actorilor politici”, dar este vorba doar despre „reşaparea aceloraşi cetăţeni care mai cred în politică şi mai au ceva încredere în statul român şi în instituţiile sale”, a declarat şeful IRES, referindu-se la structura socio-demografică a electoratului care a votat duminică.


„Profilul alegătorilor nu este foarte mult diferit de ceea ce se întâmplă la alte alegeri. Practic, fiecare partid şi-a adus la vor fidelii, doar electoratul liberal pare un pic bulversat”, spune Vasile Dâncu.

Mircea Diaconu deschide „era independenţilor” sau rămâne un „proiect media al Antena3”? 

Rezultatele candidatului independent Mircea Diaconu i-au surprins şi pe politicieni, şi pe experţii în măsurări sociologice.

„Toţi bănuiam că va trece de 3% şi va câştiga un mandat, dar nimeni nu credea că va obţine aproape 7%, dublu faţă de cât avea nevoie”, explică Vasile Dâncu.

Conform analizelor acestuia, Mircea Diaconu nu a luat din voturile PNL, ci din ale PSD-ului – a avut aceeaşi structură de vârstă, cu vârf pe cei cu vîrste peste 50 de ani, dar are procentul de studii superioare cel mai bun din tot eşantionul: „Diaconu a atras o parte din intelectualitatea mai în vârstă din oraşe mici şi mijlocii, intelectualitate care vota PSD sau USL şi, în general, stânga. Poate fi interpretat ca un vot de protest, ca un vot antisistem cu accente pe stânga. Liberalii nu au pierdut nimic faţă de sondajele din ultimele 2 -3 luni, pe când in ziua votului, PSD a pierdut vreo 3-4 procente, faţă de estimările anterioare”, mai spune sociologul. „Este un fel de <<Efect Antena3>>”, a adăugat Vasile Dâncu.


În opinia sociologului, cazul Mircea Diaconu poate deschide „era independenţilor”, dacă media va susţine candidaturile celor neînregimentaţi.

„Cred însă că va rămâne un proiect media al Antenei 3. Poate că nici partidele nu vor mai lăsa asemenea candidaturi. PSD a simţit pe propria piele că este periculos să cultivi candidaţi. Totuşi, Victor Ponta nu a pierdut prea mult, deoarece jumătate dintre cei care l-au votat pe Mircea Diaconu l-ar vota pe premier la Preşedinţie”, explică Vasile Dâncu.

PMP, o treime din voturi au venit de la indecişi

Cele mai multe dintre voturile PMP s-au împărţit din „zestrea vechiului PDL”, care era cotat între 18 şi 20%, pentru că a funcţionat principiul vaselor comunicante. „Aproximativ o treime din voturile PMP a venit de la indecişi sau nonvotanţi”, explică Vasile Dâncu, apreciind rezultatele partidului ce a reuşit, la prima confruntare, „să intre pe tabloul principal”.

Din perspectiva genului, PMP are o mică preponderenţă masculină, iar în ceea ce priveşte educaţia alegătorilor săi, PMP are un surplus de electori cu studii superioare, faţă de medie (la fel ca PNL).

Partidul stă cel mai bine în Bucureşti – Ilfov, unde a înregistrat un scor apropiat de 10%, dar stă foarte prost în regiunea Centru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: