fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Vasile Blaga a câștigat președinția PDL din primul tur al alegerilor interne

de Claudiu Zamfir 23.3.2013

Vasile Blaga rămâne președintele Partidului Democrat Liberal, după ce a câștigat sâmbătă, alegerile interne din primul tur de scrutin.

Senatorul Blaga, care a candidat cu moţiunea ”România Dreaptă. PDL, politică dincolo de lozinci”, a obținut 2.344 voturi din totalul celor 4.567 valabil exprimate la Convenţia Națională a partidului.

Deputatul Elena Udrea, cu moțiunea ”Noul Partid Democrat Liberal. O Nouă Românie”, a obținut 2.014 voturi, iar europarlamentarul Monica Macovei, cu moţiunea ”Reformiştii”, a primit 209 voturi.

La alegerile de sâmbătă, Udrea a depus o contestaţie solicitând renumărarea voturilor exprimate de delegaţii la Convenţia Naţională a PDL pentru alegerea preşedintelui partidului, însă rezultatele alegerilor au fost validate.

După anunțarea rezultatelor, Blaga a criticat-o pe Udrea pentru contestație: ”Eu nu am fost niciodată în PSD şi în PNL, nu accept niciodată să mi se pună la îndoială loialitatea după ce te-ai plimbat peste tot”.

”Avem o comisie aleasă de numărare şi validare a voturilor care şi-a spus punctul de vedere. Pentru mine lucrurile sunt încheiate aici, la competiţie. A fost un rezultat foarte strâns. A fost o competiţie adevărată în partid, nu au fost lucrurile mânărite. Nu au mai fost organizaţii care să asculte de comanda de la centru a cuiva”, a mai spus Vasile Blaga.

Președintele PDL le-a îndemnat pe fostele sale contracandidate, Elena Udrea și Monica Macovei, să-și depună candidaturile pentru alte funcții din conducerea partidului.

”Dacă îşi vor depune candidatura – şi eu sunt convins că îşi vor depune – vor fi aleşi în conducere”, a spus liderul partidului.

Referitor la președintele Traian Băsescu, Blaga a spus că șeful statului ”iubește PDL”.

”Eu cred că preşedintele iubeşte Partidul Democrat Liberal. Sunt convins că îl iubeşte şi-l va iubi în continuare”.

Cine este Vasile Blaga – cariera politică și administrativă a președintelui PDL

Președintele PDL, Vasile Blaga, a fost acuzat de contestatarii săi din partid că nu exercita o opoziție convingătoare față de USL.

De partea cealaltă, adeversarii politici ai PDL, de la USL, l-au caracterizat pe Blaga drept un lider politic al dialogului, cu care se poate negocia.

Vasile Blaga are 56 de ani și este originar din localitatea Petrileni, judeţul Bihor.

El a absorlvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic ”Traian Vuia” din Timişoara (1981) și cursuri de specializare în domeniul vamal în Austria şi Germania (1994-1995).

Blaga a urmat și Colegiul Naţional de Apărare (1999).

Înainte de 1989, Vasile Blaga a fost inginer stagiar (1981-1983) și apoi director adjunct (1989-1990) la Întreprinderea Mecanică Hyperion din Ştei, judeţul Bihor.

După Revoluție, a fost directorul Direcţiei Regionale Vamale Oradea (1993-1996).

După Revoluție, și-a început activitatea politică în FSN, la care a aderat în 18 iunie 1990, demisionând în februarie 1992.

A fost preşedinte al Consiliului FSN Ştei şi vicepreşedinte al CFSN Bihor (1990-1991).

În 1991, face parte din echipa care a fondat Partidul Democrat. Apoi a fost preşedinte al PD Bihor (1991-1997), secretar general al PD (1997-2001), vicepreşedinte al PD şi preşedintele Biroului Permanent al Municipiului Bucureşti al PD (2001-2004), secretar general al Biroului Permanent Naţional al PD (2005-2008), secretar general al PD-L (2008-2011).

La Convenţia Naţională a PDL din mai 2011, a candidat pentryu funcția de președinte al partidului, însă a fost învins de Emil Boc, președinte în exercițiu al partidului, atunci, și prim-ministru.

După rezultatele slabe ale PDL la alegerile locale din vara lui 2012, Blaga a fost ales președinte al partidului, la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL din iunie 2012.

În administrația publică, Vasile Blaga a început ca prefect al judeţului Bihor (ianuarie 1991 – ianuarie 1993).

În anul 1996 a intrat în Parlament, ca senator al partidului Democrat, de Bihor (1996 – 2000), însă în legislatura următoare, 2000-2004, Vasile Blaga a fost doar expert parlamentar.

În legislatura 2004-2008, Blaga a revenit în Legislativ, ca senator PD de Bucureşti, fiind ales pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr (PNL-PD).

O scurtă perioadă (21-29 decembrie 2004), Blaga fost consilier prezidenţial pe probleme de apărare și siguranţă naţională al președintelui Traian Băsescu.

În iunie 2008, a candidat din partea PD-L pentru funcția de primar general al Bucureștiului, însă a fost învins în turul al doilea de independentul Sorin Oprescu.

El a candidat apoi și la alegerile parlamentare, din noiembrie 2008, primele în sistem uninominal mixt, câștigând un mandat de senator PDL în Colegiul 5, Bucureşti. În perioada 2011 – 2012 Blaga a ocupat funcția președinte al Senatului, după ce Mircea Geoană fusese retras de PSD. În 2012, USL a strâns o majoritate parlamentară prin negocieri preelectorale, ajungând la guvernare, și l-a revocat și pe Vasile Blaga din fruntea Senatului, în locul acestuia fiind votat liberalul Crin Antonescu, care ocupă și în prezent cea de-a doua funcție în stat.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, Blaga a obținut cu greu, prin redistribuire, un mandat de senator în Colegiul 3 din Timiş, pe listele ARD (PDL-PNTCD-Forța Civică).

În Guvern, Vasile Blaga a deținut diferite portofolii: ministru al Administraţiei şi Internelor ( 29 decembrie 2004 până la 4 aprilie 2007) în Guvernul Tăriceanu I, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei în Guvernul Boc I (decembrie 2008 -octombrie 2009), ministru al Administraţiei şi Internelor (decembrie 2009 -septembrie 2010) în Guvernul Boc IV. El a demisionat din funcția de ministu de Interne, după ce a fost criticat de președintele Traian Băsescu pentru un protest al polițiștilor la Palatul Cotroceni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.3.2013

Un raspuns

  1. Camelian Propinatiu
    23.3.2013, 8:33 pm

    Scriitorul de iubeste poporul nu poate ignora ca tensiunea nejustificata se inflameaza de la desconsiderarea semnificativa de catre politicieni a actualitatii noastre pe spirit. Oportunitatea desfasurarii Congresului in Pavilionul Târgului de Carte Gaudeamus ar fi impus oamenilor de cultura si reformistilor din PDL, pentru a-si pastra si spori electoratul intelectual, sa initializeze o ampla dezbatere a loviturii de autopublicitate egoista, data de absenteistii de la Salon, care au facut ca 90% din presa româna si internationala sa relateze mai mult de boicotul domniilor lor, ignorând pe toti ceilalti scriitori români dusi la Paris, unde RO era invitata de onoare.

Lăsați un comentariu


Stiri

Fără domiciliu în cartea de identitate – propunere USR PLUS. Măsura ar forța interoperabilitatea bazelor de date

Razvan Diaconu

USR-PLUS va propune coaliției de guvernare o modificare de structură la cartea de identitate, astfel încât aceasta să nu mai conțină adresa de domiciliu a… Mai mult

Stiri

Volumul de mărfuri încărcate în porturile României a scăzut față de trimestrul 1 al anului 2020

Adrian N Ionescu

Volumul de mărfuri încărcate în porturile maritime ale României a scăzut cu 6,3% în primele trei luni ale anului 2021 față de aceeași perioadă a… Mai mult

Stiri

Primele imagini cu noul Duster „robust și accesibil”

Adrian N Ionescu

Dacia a prezentat primele informații despre noul model Duster, care va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4. Noul Duster va fi… Mai mult

Europa

G20 va aproba acordul OECD privind impozitul minim global pe profit

Iulian Soare

Grupul G20 va aproba, la reuniunea din 9-10 iulie, un acord care stabilește un impozit minim global pe profit și va solicita finalizarea lucrărilor tehnice,… Mai mult

Europa

Raport ONU: 8.500 de copii folosiți ca soldați și 8.400 uciși sau mutilați, în conflictele armate din 2020

Iulian Soare

Peste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate ce au avut loc anul trecut în lume, iar… Mai mult

Stiri

VIDEO Constantin Toma, primar Buzău: Putem vorbi de digitalizare după ce scoatem risipa din sistemul de stat

Redacţia

 Problema României la capitolul digitalizare, afirmă Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, este legată de faptul că, în lipsa unei viziuni strategice, procesul a început… Mai mult

Stiri

Apel lansat asociații de magistrați: Fără reforme reale și rapide, independența magistraturii va fi distrusă iremediabil

Vladimir Ionescu

”Fără reforme reale și rapide în justiție, independența magistraturii române va fi distrusă iremediabil”, avertizează într-un comunicat comun trei asociații reprezentative – Forumul Judecătorilor din… Mai mult