marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 octombrie, 2017

Executivul a adoptat Hotărârea de aprobare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, prin care se asigură vânzarea „cu prioritate, a lemnului de foc pentru populaţie”.

Regulamentul mai „vizează asigurarea dreptului de preempţiune producătorilor de mobilă. Astfel, este încurajată prelucrarea superioară a lemnului la noi în ţară”, spune un comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Cele două prevederi sunt incluse în Codul Silvic încă din 2015.


„Astfel, am pus în aplicare prevederea din Codul Silvic care stipulează valorificarea cu prioritate către populaţie a lemnului de foc rezultat din tăierile de îngrijire, de igienă, sau rezultate din produse accidentale”, a declarat Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Hotărârea Guvenrului stabileşte că se organizează o primă licitaţie, la care au dreptul să participe exclusiv:

  • operatorii care deţin certificat de atestare de producător din industria mobilei şi
  • operatorii economici care deţin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat, încheiat cu producătorul din industria mobilei care deţine certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului.

La fel ca şi în cazul lemnului de foc, „pentru a evita specula, este interzisă revânzarea lemnului” achiziţionat în cadrul licitaţiei dedicate producătorilor români de mobilă.

Noul Regulament mai prevede „transparentizarea totală” a licitaţiilor de masă lemnoasă. Astfel, în urma adoptării HG, Ministerul Apelor şi Pădurilor va realiza un website dedicat, denumit www.produselepadurii.ro, în cadrul căruia vor fi publicate toate anunţurile de licitaţie de masă lemnoasă din pădurile aflate în proprietate publică.


„Se grupează, astfel, anunţurile pe un singur portal, anunţuri care, în prezent, se regăsesc publicate pe site-urile fiecărui administrator de fond forestier proprietate publică, în mod dispersat şi neunitar”, mai spune comunicatul citat.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: