joi

28 martie, 2024

25 iulie, 2014

Compania canadiană Candu Energy Inc. a semnat joi, 24 iulie,  un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru construcția unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă (România), informează site-ul Candu Energy Inc.

Documentul a fost semnat la Vancouver, în prezenţa unor reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale pentru Energie din China şi ai Departamentului guvernamental pentru Resurse Naturale, din Canada.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 6 miliarde de dolari, consemnează presa canadiană.


Potrivit unei declaraţii făcute de vicepremierul Liviu Dragnea, în luna iunie, după o întrevedere cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China, costul celor două reactoare de la Cernavodă se va ridica la 6,45 de miliarde de euro.

Proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va face subiectul unei prezentări ce va avea loc în şedinţa de joi, 31 iulie, a Adunării Generale a Acţionarilor de la Nuclearelectrica. Printre altele, se va propune atragerea investitorilor de la Cernavodă prin procedură competitivă de selectare.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, explica într-un interviu acordat Bloomberg că va fi folosită o procedură transparentă pentru selectarea investitorilor de la Cernavodă, astfel încât să participe şi alţi doritori, nu numai chinezii, dar nu există prea multe şanse ca aceştia să aibă concurenţi: „I-am aşteptat 10 ani şi nu au venit”, spunea ministrul Niţă.

Chinezii „vor deveni acţionari la compania care se va ocupa de aceste reactoare şi, prin urmare, vor exploata aceste reactoare, bineînţeles în parteneriat cu firmele româneşti, cu Nuclearelectrica”, mai explica  ministrul.

Candu Energy, subsidiară a Lavalin


Acordul semnat joi, menţionează comunicatul companiei canadiene care este este o subsidiară a Lavalin Group Inc., vine în continuarea scrisoriii de intenţie semnată, în noiembrie anul trecut, între China General Nuclear Power Group (CGN, compania mamă a firmei chineze) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica.

Proiectul va aduce economiei canadiene un beneficiu de 1,5 miliarde de dolari, conform declaraţiilor oferite presei cu ocazia semării documentului.

„Acordul de azi adâncește legăturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din România și China, în condițiile în care în ambele țări funcționează reactoare Candu de peste un deceniu”, a declarat președintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford, la semnarea acordului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: