miercuri

17 aprilie, 2024

6 mai, 2021

UPDATE. Procurorii din Covasna au preluat ancheta deschisă de Poliție în cazul ursului împușcat de prințul Emanuel de Liechtenstein. Parchetul Judecătoriei Târgu Secuiesc anunță că s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.

În cursul dimineții de joi, Poliția Covasna anunța deschiderea unui dosar penal pentru braconaj.


*

Informația inițială:

Asociația „Agent Green” a prezentat date și documente din care reiese că prințul Emanuel de Liechtenstein (foto) a vânat, pe 13 martie 2021, ua din cele mai cunoscute exemplare de urși din pădurile românești – un mascul masiv, numit, de către ong-iști, Arthur.
Prințul de Lichtenstein s-a folosit de o derogare, vânătoare de urși fiind interzisă prin lege în România din 2016.

Subiectul ține capul de afiș al presei europene, în special germane și austriece și, formal, face obiectul unei anchete deschise la București. Declarațiile politice făcute pe acest subiect par însă să demonstreze că subiectul deranjează PNL și UDMR, fiind foarte probabil ca ancheta să treneze spre uitare.


Derogarea, oferită de Ministerul Mediului către Asociația de Vânătoare Botos, este dată pentru uciderea unui urs este măsura extremă prevăzută în legislație, care pune accent pe relocarea exemplarelor și pe despăgubirea celor cărora urșii le produc pagube materiale.

Problema Asociației de Vânătoare Botos și a prințului Emanuel este că aprobarea trebuia să vizeze ”recoltarea” unei femele tinere, cu pui, ce intra în gospodăriile oamenilor din comuna Odjula – Covasna, căutând mâncare. Însă exemplarul ucis a fost un mascul de 17 ani, care nu cobora în sat ci trăia în inima pădurii, botezat Arthur, considerat ”regele urșilor” din România datorită dimensiunilor și posturii impozante.

Taxa plătită pentru partida de vânătoare a fost de 7.000 euro. Trofeul cu care s-a ales prințul de Lichtenstein – excepțional: este cotat cu 593 de puncte din maximum 600 posibile.

Gabriel Păun, președintele Agent Green: Avem de a face cu o partidă de braconaj

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de membrii asociației Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat, cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, devreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Cel care a cerut împușcarea ursului este incapabil să-și citească plângerea semnată

Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula și a vizitat mai multe gospodării din acest sat.

„Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoaicei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica ce i-a provocat pagube în vara anului 2020. Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite.

Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discutat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și co-adaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă.
Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz
”, a adăugat Păun, președintele de la Agent Green.

Agent Green a lansat marți seară și o petiție pentru oprirea vânătorii de trofee. Aceasta semnată până miercuri la prânz de peste 13.000 de persoane.

Kelemen Hunor: Nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni

Ursul Arthur a fost omorât pe 13 martie. Pe 11 martie, fără nicio legătură cu temele politice la zi, președintele UDMR discuta la Digi24, în compania moderatorului Cosmin Prelipceanu, problema ursului brun, afirmând că această specie formează ”o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal”.

Kelemen Hunor nu a spus, cu subiect și predicat, că susține ridicarea restricției de vânătoare, însă a afirmat: ”Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme. Nu împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor.”

Florin Cîțu: Se pare că nu era cel mai mare urs

Premierul Florin Cîțu a minimalizat miercuri incidentul. El a spus că a discutat cu ministrul Mediului despre acest caz și sunt așteptate rezultatele anchetei.
„Se pare că nu toate informațiile din spațiul public sunt corecte și atunci nu aș vrea să comentez ceva ce nu este corect, dar se pare că nu este cel mai mare urs. Vom vedea care sunt concluziile anchetei.”

Tanczos Barna: Verificăm ce s-a întâmplat, e extrem de complicat

Într-o declarație oferită miercuri Digi24, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat confuz modul de aprobare a uciderii unui urs și a asigurat că ”s-a demarat un control”.

„Am demarat un control pentru a verifica ce s-a întâmplat acolo. Nu avem încă rezultatul controlului. Acolo sunt mai mulți urși problemă, așa rezultă din cererile depuse.

Nu a fost aprobată decât o cerere. Oamenii continuă să reclamă probleme. Vin aproape zilnic solicitări din teritoriu, din mai multe zone. Analizăm, acolo unde dosarele sunt complete, se aprobă. Există o aprobare pentru un exemplar de urs. E extrem de complicat dacă într-un fond de vânătoare s-a văzut o dată că a intrat tot el a intrat și acela a fost extras. Acolo unde sunt mai multe cereri pot începe discuțiile dacă a fost aprobare pentru primul sau al doilea, sau al treilea urs”.

Ursul brun – protejat de lege, ucis cu derogări

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunii Europene și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme, de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Europeană a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Ann-Kathrin Freude: Este o rușine pentru Austria, a abuzat de o derogare

Prințul Emanuel de Liechtenstein este rezident în localitatea austriacă Riegersburg, situată în regiunea Stiria. El nu este monarhul Principatului Liechtenstein, având doar titlul de prinț de Liechtenstein.

„Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul Mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Altfel, conflictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.

„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat de o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee”, a mai adăugat aceasta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: