duminică

28 aprilie, 2024

7 septembrie, 2021

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul 4, dominat de tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2 , face tot mai multe victime.

Deși evoluțiile epidemiologice fuseseră estimate de autorități la un maxim de 1.500 de cazuri noi pe zi la sfârșitul lunii septembrie și un total de 4.000 de internări,  pe 7 septembrie fuseseră deja depășite 2000 de cazuri noi/zi.

Experții acuză guvernanții, despre care spun că manifestă un optimism nerealist, că nu au pregătit un plan pentru limitarea valului 4, ceea ce pune în pericol sistemul sanitar, învățământul cu prezență la clasă, dar și economia.


Medicii din Capitală sunt deja în alertă după evoluția din ultima săptămână a epidemiei. În cele trei mari spitale Covid-19 din București – „Matei Balș”, „Victor Babeș” și „Marius Nasta” – locurile la Terapie Intensivă se ocupă rapid și a început transferul pacienților în alte spitale care mai au paturi libere la ATI.

sorin cimpeanu ministru educatieMinistrul Educației, Sorin Cîmpeanu:
„Într-o lună, între 1 și 31 august, am crescut de șase ori (incidența cazurilor de Covid-19 – n.red.). (…) În acest ritm, dacă nu înțelegem importanța vaccinării, este posibil să ajungă și Bucureștiul, în a doua parte a lunii octombrie, la 6 la mie. A nu se confunda atingerea pragului de 6 la mie cu intrarea în carantină”, a atras atenția ministrul educației.

În momentul în care o localitate depășește rata de 6 cazuri de îmbolnăviri la 1.000 de locuitori, școlile din acea localitate trec în sistemul de învățare online pentru 14 zile.

Învățământul online și învățământul hibrid trebuie evitate, întrucât sunt multe zone din țară unde încă nu există semnal pentru internet, a mai declarat ministrul, la Digi24.

alin stoica prefect al capitaleiPrefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat duminică o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență programată pentru lunea viitoare, 13 septembrie, prin care se va decide obligativitatea purtării măștilor de protecție pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ. Măsura va fi dublată de patrularea agenților de poliție în zonă, astfel încât regula să fie respectată.

„Suntem pe o pantă ascendentă, astăzi am depășit 1 la mie (incidența la 1.000 de locuitori – n.red.), deci este necesară această măsură”, a declarat prefectul.

„Vedem că această nouă tulpină afectează nu doar persoane în vârstă, cum a fost cazul până acum, ci și persoane tinere și copii”, a explicat Alin Stoica.

Numărul copiilor internați în spitale cu Covid-19 a crescut de la 84 sâmbătă, la 95 duminică, potrivit noului bilanț.

Măsuri suplimentare vor fi introduse după depășirea pragului de 2 la mie, 3 la mie și așa mai departe, a mai adăugat Alin Stoica.


Octavian Jurma, medic specializat în neuroștiințe, atrage atenția, într-un mesaj publicat luni pe Facebook, la depășirea de către realitate a scenariului pesimist și asupra riscului de a intra în scenariul de coșmar:

Saptamana aceasta vom depasi toate pragurile asumate de guvern (si furnizate de INSP?) pentru cel mai pesimist scenariu in valul 4-Delta.

Astfel saptamana trecuta am depasit varful de 1,500 de cazuri noi pe zi si saptamana aceasta il vom depasi si pe cel de 2,000 de cazuri noi pe zi.

Mai grav, saptamana aceasta vom depasi maximul prognozat de 4,000 de internari in spitale.

Mult mai grav, am depasit deja pragul de 400 de internari in terapie intensiva si il vom depasi si pe cel de 500 de internari al ATI.

(…)

Evolutia insa se apropropie deja tot mai mult de scenariul meu cel mai pesimist (un varf in jurul a 8,500 de cazuri pe zi) la mijlocul lunii octombrie.

Este foarte probabil ca in luna octombrie se vor lua masuri de limitare si ma astept [sper] ca valorile din a doua jumatate a lunii octombrie sa nu fie atinse sau sa reprezinte varful valului 4. (…)

Sper insa din toata inima sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa nu fie optimist (scenariul pesimst – n.red.) si in raport cu evolutia din octombrie.

Într-un interviu acordat RFI România, Octavian Jurma declara că țara noastră se află în fața unei furtuni perfecte:

Avem o situație în care ne-am asigurat o furtună perfectă: avem o pandemie lăsată să evolueze liber, aproape fără nicio restricție, avem o relaxare maximă peste tot, avem o negare la nivelul clasei politice, avem o criză politică, avem o reticență foarte mare de a merge la spital în fazele timpurii ale bolii când e ușor de tratat.

În plus, oamenii care nu se duc la spital chiar dacă sunt simptomatici, de obicei nici nu se autoizolează și atunci continuă să se plimbe liber și să răspândească boala. Al treilea factor care contribuie la această furtună perfectă care mă face să mă tem de un scenariu indian în România, este faptul că nu testăm timpuriu. (…)

Valul uriaș de infectări se va traduce într-un val de panică și de anarhie sanitară.

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca acuză și el autoritățile că nu au luat pregătit un plan pentru valul 4 al epidemiei, ceea ce va duce la creștere vertiginoasă a cazurilor de Covid-19:

„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite.  (…) Am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”.

„Punând vaccinarea deoparte, în condițiile în care nu suntem la un procent de vaccinare de peste 50% din populație, practic suntem exact în situația în care am fost toamna trecută, dar cu o tulpină mai infecțioasă. Asta înseamnă că ceea ce ar fi trebuit făcut până în acest moment ar fi fost pregătirea începerii școlii și conștientizarea faptului că în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare – cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv,”a declarat Răzvan Cherecheș pentru Hotnews.

Autoritățile nu au pregătit cum trebuie nici începerea nului școlar, mai spune profesorul Cherecheș: „Știm, în acest moment, că măsurile de prevenție a apariției unor focare în școli sunt: purtarea măștii în permanență, ventilația în toată sălile de clasă și testarea periodică, săptămânală, a tuturor copiilor și a tuturor profesorilor. Niciuna dintre aceste măsuri nu a fost pregătită, corespunzător, din timp.”

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: