14 octombrie, 2015

dacia

România se numără printre statele europene în care industria are ponderea cea mai ridicată (peste 30%) în valoarea adăugată din cele mai multe din regiunile sale, potrivit unei analize realizate recent de Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene. Aceasta nu este întru totul o veste foarte bună, susțin însă analiștii.

Cehia este țara unde industria are cea mai mare contribuție  în valoarea adaugată în toate regiunile, cu excepția capitalei.


În general, de altfel, capitalele au rezultate mai bune în domeniul serviciilor.

Cele mai multe regiuni cu ponderi ridicate ale industriei se observă în Germania (în special în sudul țării), Cehia (toată) și Polonia.

În afara acestora, doar în România și Bulgaria mai predomină regiunile a căror valoare adăugată este creată în cea mai mare măsură de industrie.

Asta nu înseamnă nicidecum însă că regiunile cu industrie slab reprezentată din acest punct de vedere ar avea rezultate economice mai slabe sau venituri mai mici.


Cele mai multe regiuni cu o contribuție de sub 10% ale industriei în valoarea adăugată sunt în zonele turistice, de exemplu în cele cu stațiuni la Marea Mediterană sau insulele grecești din Marea Egee, unde serviciile aduc sume imense la bugetul statelor respective.

poderea industriei in valoarea adaugata a regiunilor

În top 10 al regiunilor cu pondere foate mare a industriei se află șapte zone din Germania, și câte una din Polonia, Bulgaria și Olanda.

Acest indicator este important, în contextul reindustrializării Europei, programul ambițios al Uniunii fiind ca în 2020 să se ajungă ca 20% din PIB să fie produs de industria prelucrătoare.

adrian ciocaneaHarta cu statistica Eurostat nu reflectă însă dezvoltarea industriei din zonele respective și nu trebuie să inducă impresia greșită că România s-ar compara cu Germania, atrage atenția profesorul universitar Adrian Ciocănea (foto).

În realitate, marea majoritate a firmelor cu obiect de activitate în industrie sunt, în realitate, firme străine sau cu acționariat majoritar străin.

În plus, a explicat Adrian Ciocănea pentru cursdeguvernre.ro, dacă  Germania fabrică mașini pe care le exportă în toată lumea, la noi se produc mai mult componente pentru aceste autoturisme, valoarea adăugată fiind semnificativ redusă, comparativ cu cea a industriei germane.

Acest lucru se reflectă și în structura forței de muncă din zonele est-europene cu pondere mare a industriei, industrie dezvoltată aici grație salariilor mici și strategiilor de outsourcing și investiții străine directe ale companiilor de afară.

În Germania și Austria, însă, în aceste regiuni există un număr mai mare de ingineri înalt calificați care produc mărfuri de succes la export, mașini și echipamente electrice.

Regiunea de Vest, record european al ponderii angajaților din industrie în totalul salariaților din economia privată

Regiunea de Vest din România cel mai mare procent de salariați din economie lucrează în industrie (47.3 % din angajații din domeniul privat, fără serviciile financiare). Cei mai mulți sunt angajați în industria auto, la fime care produc componente de automobile, camioane etc.

Se apropie de acest procent uriaș Bulgaria, unde două regiuni au în industrie peste 45% din forța de muncă din economia privată, și Cehia – tot cu două regiuni (cu pondere între 44 și 45% a muncitorilor în industrie).

Spre comparație, Germania a avut doar înainte de 2004 o regiune cu peste 40% dintre salariați în industrie – Tübingen (specializată pe fabricarea de echipamente), singura regiune din Europa occidentală cu peste 40% din salariați angajați în industrie.

În momentul de față, în toată Europa vestică există doar alte trei regiuni care se apropie de plafonul de 40% – Oberfranken și Oberpfalz (cea mai specializată din Uniune pe echipamente electrice), ambele în Germania, și Marche (regiune italiană cu puternică specializare pe produse din piele).

Procentele mari înregistrate în România de angajații din industrie, raportat la totalitatea forței de muncă din economie, indică nu neapărat o specializare puternică pe un anumit segment de producție, ci slaba dezvoltare a altor activități economice, în primul rând a serviciilor.

servicii fara financiare” width=”470″ height=”569″ />

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: