vineri

28 ianuarie, 2022

UPDATE / Valeriu Zgonea, pus sub control judiciar. Tânăra pentru care ar fi făcut trafic de influență este acum deputat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 februarie, 2017

Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, a fost pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență, anunță DNA.

Persoana pentru care ar fi intervenit Zgonea ca să fie numită subsecretar de stat la Ministerul Comunicațiilor este Viorela Dobrică și a fost aleasă, în decembrie 2016, deputat PSD de Buzău.


Acuzațiile aduse de procurorii anticorupție:

„În cursul lunii iulie 2012, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a fost numit în funcția de președinte al Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României.

În acest context, începând cu luna iulie 2012, suspectul Dobrică Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Ștefan, iar acesta din urmă a acceptat foloase necuvenite în schimbul intervenției pe lângă funcționarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influență, în vederea numirii unei rude a lui Dobrică Dumitru într-o importantă funcție publică.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la suspectul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena în intervalul 16-19.05.2013) și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.


La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23.01.2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale„, menționează un comunicat al DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Zgonea Valeriu Ștefan trebuie să respecte următoarele obligații:

  • a)să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat;
  • b)să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței;
  • c)să se prezinte la Direcția Generală de Poliție a mun. București – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
  • d)să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent;
  • e) să nu se apropie de celelalte persoane cercetate în cauză și de persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
  • f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Persoana pentru care Valeriu Zgonea ar fi intervenit să fie numită subsecretar de stat este acum deputat PSD

Tânăra este Ionela Viorela Dobrică (foto; 28 de ani), aleasă în decembrie 2016 deputat PSD de Buzău.

Ea a fost numită subsecretar de stat în ianuarie 2014, la intervenția lui Valeriu Zgonea, cum spune DNA, iar în decembrie 2015 a fost eliberată din funcție de către premierul Dacian Cioloș.

Este fiica lui Dumitru Dobrică, om de afaceri care a renunțat în 2013 la poziția de președinte al Consiliului Județean Buzău pentru a se putea ocupa de afacerile derulate cu această instituție pe care a condus-o.

Viorela Dobrică a absolvit Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

***

Știrea inițială:

Fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost audiat miercuri la DNA Ploiești într-un dosar în care ar avea calitate de suspect. 

El ar fi acuzat de trafic de influenţă pentru că ar fi intervenit în favoarea numirii unui secretar de stat, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Nici Valeriu Zgonea și nici avocatul acestuia nu au dorit să dea detalii, ei limitându-se să spunî că este un caz aflat în stadiu incipient.

Potrivit Digi24, el este anchetat pentru că ar fi primit 52.000 de lei mită pentru a mijloci numirea fiicei unui om de afaceri într-o funcţie de secretar de stat la ministerul Comunicațiilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Audierea fostului președinte al Camerei Deputaților a durat aproximativ două ore.

Vom reveni cu amănunte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr