Totalul datoriei externe a României era, la finele lui 2011, de 98,4 miliarde de euro sau 5.000 de euro de român, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valetin Lazea.
„Este preferabil pentru o ţară să atragă fluxuri de capital negeneratoare de datorie externă decât fluxuri generatoare de datorie externă.
Practic, fluxurile importante care nu generează datorie externă sunt trei. Vorbim de investiţii străine directe, de transferurile private şi de fondurile europene.
De partea cealaltă, fluxurile care generează datorie externă se creează din datorie privată sau guvernamentală. Din acest total de 98,4 miliarde de euro, după momentul aderării României la Uniunea Europeană creşterea acestei datorii externe a fost de circa 57 miliarde de euro. Deci în 5 ani ne-am împrumutat de 57 miliarde de euro, iar tot în aceşti cinci ani cele trei componente negeneratoare de datorie au adus în ţară circa 50 miliarde de euro”, a spus Lazea.
Potrivit acestuia, raportul dintre fluxurile generatoare de datorie şi cele negeneratoare este de 1 la 1, dar, din păcate, cele care generează datorie prevalează, încă, în acestă perioadă (5 ani).
„Ideea este cum să facem ca fluxurile negeneratoare de datorie să devină mai mari decât celelalte”, a explicat Lazea.
Banca Naţională a României (BNR) organizează joi o conferinţă referitoare la absorbţia fondurilor europene.