miercuri

25 mai, 2022

Valentin Ionescu, director CNSP: Prognoza de creștere de 4,5% din PIB în 2021 este cam optimistă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2020

România ar putea înregistra o creştere economică de 4,1-4,2% în 2021, iar relansarea se va produce abia începând din trimestrul al doilea al anului viitor, a declarat, miercuri, Valentin Ionescu, director în cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Cea mai recentă prognoză oficială a CNSP indica un avans al PIB de 4,5% în 2021. Ajustarea s-a produs în contextul unor semnale privind evoluția cererii externe, în special din Germania, principalul partener comercial al României, a explicat oficialul.

„Noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist şi ne-am gândit că este optimist. Nu vă ascund lucrul acesta. Este optimist. Şi părerea mea este că ar putea să ajungă la 4%. (…) Deci la anul este posibil să ajungem la o creştere de 4,1-4,2%. Este posibil. Dar asta ce înseamnă? Asta înseamnă că probabil relansarea se va produce undeva în luna martie sau în trimestrul II. Adică în primele două luni economia nu va demara. Nu va decola aşa de puternic pentru că în exteriorul ţării unde avem o cerere externă şi influenţează mai cu seamă producţia industrială lucrurile vor demara mai târziu, în special în Germania, care este motorul economiei europene în acest moment”, a spus Valentin Ionescu, într-o videoconferinţă, citat de Agerpres.


El a menţionat că anul viitor contribuţia industriei la creşterea PIB-ului va fi ceva mai mică față de nivelul proiectat.

„Noi am proiectat-o undeva la 1,2. Ne-am asumat că s-ar putea să nu fie aşa. Şi este posibil să nu ajungem la 1,2, dar oricum va fi pe o valoare pozitivă”, a afirmat Valentin Ionescu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Directorul CNSP a precizat că în cadrul industriei, ceea ce „îngrijorează” este că anumite sectoare sunt în declin, respectiv că ele înregistrează o scădere care se apropie de un ciclu de afaceri.

„Şi aici mă refer la industria uşoară care cuprinde textile, confecţii, pielărie, încălţăminte. Industria uşoară românească se află într-un declin de 6 ani. Asta este îngrijorător”, a adăugat Valentin Ionescu.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: