joi

28 martie, 2024

16 decembrie, 2020

România ar putea înregistra o creştere economică de 4,1-4,2% în 2021, iar relansarea se va produce abia începând din trimestrul al doilea al anului viitor, a declarat, miercuri, Valentin Ionescu, director în cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Cea mai recentă prognoză oficială a CNSP indica un avans al PIB de 4,5% în 2021. Ajustarea s-a produs în contextul unor semnale privind evoluția cererii externe, în special din Germania, principalul partener comercial al României, a explicat oficialul.

„Noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist şi ne-am gândit că este optimist. Nu vă ascund lucrul acesta. Este optimist. Şi părerea mea este că ar putea să ajungă la 4%. (…) Deci la anul este posibil să ajungem la o creştere de 4,1-4,2%. Este posibil. Dar asta ce înseamnă? Asta înseamnă că probabil relansarea se va produce undeva în luna martie sau în trimestrul II. Adică în primele două luni economia nu va demara. Nu va decola aşa de puternic pentru că în exteriorul ţării unde avem o cerere externă şi influenţează mai cu seamă producţia industrială lucrurile vor demara mai târziu, în special în Germania, care este motorul economiei europene în acest moment”, a spus Valentin Ionescu, într-o videoconferinţă, citat de Agerpres.


El a menţionat că anul viitor contribuţia industriei la creşterea PIB-ului va fi ceva mai mică față de nivelul proiectat.

„Noi am proiectat-o undeva la 1,2. Ne-am asumat că s-ar putea să nu fie aşa. Şi este posibil să nu ajungem la 1,2, dar oricum va fi pe o valoare pozitivă”, a afirmat Valentin Ionescu.

Directorul CNSP a precizat că în cadrul industriei, ceea ce „îngrijorează” este că anumite sectoare sunt în declin, respectiv că ele înregistrează o scădere care se apropie de un ciclu de afaceri.

„Şi aici mă refer la industria uşoară care cuprinde textile, confecţii, pielărie, încălţăminte. Industria uşoară românească se află într-un declin de 6 ani. Asta este îngrijorător”, a adăugat Valentin Ionescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: