vineri

29 martie, 2024

19 mai, 2016

dombrovskisTurcia nu va deveni membră a UE în următorii 5 ani, afirmă Valdis Dombrovskis (foto), vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu Zona Euro și dialog social.

Participant al unui eveniment organizat de publicația Politico la Bruxelles, Dombrovskis a anunțat că, deși Comisia a intensificat recent discuțiile cu Turcia în încercarea de a stopa fluxul de migranți către Europa, ”procesul de aderare este unul foarte complex, în cadrul căruia trebuie îndeplinite multe condiții”.

”Nu cred că putem discuta despre aderarea Turciei la UE în viitorul apropiat, cu siguranță nu în următorii 5 ani”, spune vicepreședintele CE.


Dombrovskis a mai menționat interesul unor state europene față de aderarea la Zona Euro, menționând Bulgaria, România și Cehia, afirmând însă că nu există planuri de extindere a grupului de state care utilizează moneda unică europenană în următorii 3 ani.

”Comisia nu exclude o viitoare extindere a Zonei Euro, dar este un proces dificil, care necesită timp”, spune Valdis Dombrovskis, care a evitat răspunsul legat de o eventuală reducere a Zonei Euro.

Nemulțumirile Turciei, transmise ambasadorului UE la Ankara

Legat de discuțiile UE-Turcia, ambasadorul UE la Ankara a fost convocat marți pentru a i se aduce la cunoștință nemulțumirea diplomației turce în legătură cu comentariile pe care acesta le-a făcut la adresa acordului pe tema refugiaților, informează joi Euractiv.

Potrivit unor surse Euractiv din ministerul turc de Externe, oficialii turci s-au simțit ofensați de faptul că ambasadorul Hansjörg Haber a folosit un proverb german considerat jignitor pentru a descrie modul în care decurg discuțiile pe marginea relaxării regimului de vize pentru cetățenii turci, discuții care au început bine dar care sunt în prezent subiect de dispută politică.


Turcia și UE discută din 2013 despre liberalizarea regimului de călătorie și au căzut de acord, în martie, ca problema să fie tratată în cadrul unui pachet mai larg, parte a Acordului de stopare a migrației ilegale din Turcia către UE.

Discuțiile s-au blocat în momentul în care Bruxelles a arătat că nu este dispus să facă concesii și a insistat ca negocierile cu Ankara pe tema vizelor de călătorie să fie reluate după ce Turcia își reformează legislația antiteroristă. Turcia a refuzat această condiționare și a avertizat că, ”în situația în care UE nu își respectă promisiunile”, va înceta să onoreze partea sa de acord.

”Noi avem un proverb: să începi lucrurile la un turc și să le termini ca un german. Aici însă s-a petrecut invers: am început ca germanii și terminăm ca turcii”, a fost afirmația lui Hansjörg Haber, germanul care conduce reprezentanța UE în Turcia, preluată de cotidianul Hurriyet, care a stârnit nemulțumirea diplomației turce.

”Am transmis ambasadorului UE nemulțumirea noastră legată de comentariile sale și am condamnat acest gen de exprimare”, afirmă sursele diplomatice citate de Euractiv.

Controversatul Acord UE-Turcia conține și clauze financiare- fonduri alocate pentru asigurarea unor condiții decente de viață pentru migranții din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, care ajunși în Turcia speră să ajuncă cu barca în Grecia, traversând Marea Egee.

Turcia afirmă că solicitarea UE de reformare a legilor antiterorism, despre care lideri europeni afirmă că Ankara le folosește împotriva disidenților regimului Erdogan, nu este posibilă în acest moment, în care Turcia luptă cu militanții kurzi și ai Statului Islamic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: