Vaccinurile esențiale pentru adulți ar putea fi compensate - prevenția va reduce cheltuielile pentru Sănătate - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Vaccinurile esențiale pentru adulți ar putea fi compensate – prevenția va reduce cheltuielile pentru Sănătate

30 septembrie, 2019

Vaccinurile esențiale, precum cel antigripal, ar putea intra în premieră pe lista tratamentelor compensate, a declarat luni președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. Această măsură de prevenție ar duce la diminuarea cheltuielilor Casei, în opinia autorităților.

În prezent, sunt gratuite vaccinurile destinate categoriilor vulnerabile. De exemplu, de vaccinul antigripal beneficiază gratuit persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii, bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical și femeile însărcinate.

Dozele livrate mediciilor de familie, prin Direcțiile județene de sănătate, sunt însă insuficiente și pentru aceste categorii.


„România ar trebui să aibă, pe lângă calendarul de vaccinare al copilului, și un calendar de vaccinare al adultului și al bolnavului cronic, iar compensarea ar trebui să meargă mână în mână cu acest calendar (…) Compensarea vaccinurilor cel puțin pentru anumite categorii de populație reprezintă o pârghie deja testată în alte țări ale lumii în spirijinul creșterii acoperirii vaccinale. Acest lucru se poate face foarte repede, pârghiile legislative există. O asemenea măsură ar trebui însoțită și de o campanie de informare a populației”, afirmă Adriana Pistol, medic și directorul Centrului de Supraveghere și control al Bolilor Transmisibile.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ea a reamintit că România nu are o strategie de vaccinare, necesară pentru predictibilitate.

„Susțin prevenția, susțin vaccinarea și nu am nimic împotrivă să fie decontat vaccinul, dar trebuie să modificăm legislația. Vaccinarea se adresează unor cohorte foarte mari (…) Prin vaccinare, bugetul Casei face economii. Avantajele se văd și în starea de bine a pacientului”, a afirmat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr