vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 noiembrie, 2020

Vestea bună de la Pfizer privind eficacitatea vaccinului la care lucrează a ridicat într-o treaptă de viteză superioară ritmul de creștere al indicilor burselor europene, deja mare ca urmare a victoriei candidatului democrat Joe Biden în prezidențialele SUA.

La Londra, sporul indicelui FTSE 100 a crescut de peste 4 ori de la +1,34% luni la prînz până la +5,68% după anunțul Pfizer și  se apropia de 6% o oră mai târziu.

La Frankfurt și Paris, de asemenea, sporul indicilor DAX și CAC40 a crescut de aproape 3 ori respectiv de 4,5 ori, până la +5,81%, respectiv 7,4% față de închiderea de vineri.


De asemenea indicele pan-european STOXX 600 a urcat aproape 4%, adică până la nivelurile din februarie.

„Este un raliu de ușurare care pare foarte puternic. De asmenea se pare că anunțul Pfizer a surprins piața” spune un analist din Amsterdam, Arne Petimezas, citată de Reuters.

Progresul anunțat luni de Pfizer a realimentat speranțele că pagubele produse portofoliilor de pandemie ar putea fi temporare, că revenirea economică va fi mai rapidă decât o arată recrudescența infecțiilor din al doilea val.

(Citiți și: „Pfizer și BioNTtech anunță primul vaccin anti-Covid cu eficiență de 90%”)

Altfel, „cu carantina din Europa și cu riscul de carantină din SUA, perspectivele pe termen scurt sunt sărace. Totuși, dacă vaccinul va fi aprobat, va deschide scenariul în care consumatorii își rup lanțurile economiilor lor. ” spune un alt expert, Dennis Jose din Paris.


Marile burse înregistrau deja noi recorduri, luni, în urma victoriei candidatului democrat Joe Biden în cursa electorală pentru Casa Albă, chiar dacă acesta a declarat în campania electorală că va mări taxele pe câștiguri.

(Citiți și: „Bursele au primit bine victoria democratului Joe Biden. Încetarea războiului comercial contează mai mult decât creșterea taxelor”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În aprecierea investitorilor a contat mai mult perspectiva încurajării revenirii economice prin continuarea armistițiului în războiul comercial, până la încetarea acestuia, ca și printr-un nou pachet de stimuli.

Și nu în ultimul rând, un alt motiv de „bun venit”, cu care este primit președintele ales Joe Biden, este că acesta nu va mai induce volatilitate în piață, ca predecesorul său, prin mesaje twitter dramatice, care totuși nu pot fi ignorate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: