Marile burse au înregistrat noi recorduri luni, în urma victoriei candidatului democrat Joe Biden în cursa electorală pentru Casa Albă, chiar dacă acesta a declarat în campania electorală că va mări taxele pe câștiguri.
Contează mai mult perspectiva încurajării revenirii economice prin continuarea armistițiului în războiul comercial, până la încetarea acestuia, ca și printr-un nou pachet de stimuli.
Și nu în ultimul rând, un alt motiv de „bun venit”, cu care este primit președintele ales Joe Biden, este că acesta nu va mai induce volatilitate în piață, ca predecesorul său, prin mesaje twitter dramatice, care totuși nu pot fi ignorate.
Indicii bursieri cresc, noi oportunități de tranzacții apar
Indicele global MSCI (al acțiunilor celor mai importante companii din 49 de țări), a crescut până la un nou record în primele ore de tranzacționare din Europa. Deja de vineri marii investitori pariaseră pe un rezultat avantajos al alegerilor, care au inclus și o parte a fotoliilor din Senatul SUA, potrivit analiștilor citați de Reuters.
La Tokyo piața a închis cu o creștere a indicelui Nikkei 225 de 2,12%. Luni după prânz, la Londra indicele FTSE 100 creștea cu 1,34%, la Frankfurt indicele DAX creștea cu 1,98%, iar la Paris indicele CAC40 cu 1,64%. Și bursele chineze au primit bine victpria lui Biden, deși președintele Chinei nu l-a felicitat încă.
„Cele mai bune oportunități se află acum pe piețele emergente, în special China și Asia de Nord. Cred că impulsul și evaluarea câștigurilor plasează China într-un raport risc / recompensă foarte atractiv”, a declarat Dave Wang, manager de portofoliu la o firmă de onvestiții din Singapore.
Prețul petrolului a revenit peste 40 de dolari / baril (tipul Brent), victoria lui Biden încurajând apetitul pentru risc, în condițile în care creșterea cererii nu ar susține neapărat asumarea de poziții de cumpărare pe piață.
Jocul politic, taxele noi și profiturile pieței
Deși Joe Biden a avertizat piețele încă din campania electorală că va dori creșterea unor taxe corporatiste (mutare obișnuită pentru democrați) dar și a taxei pe câștigurile din piața de capital, investitorii contează pe faptul că majoritatea republicană din Senat ar urma să tempereze intențiile prezidențiale.
Pe de altă parte, Administrația Biden urmează să continue și să amplifice pachetul de stimulente fiscale penrtu economia avariată de criza coronavirus, ceea ce înseamnă perspective de câștig mai bune pentru companii, inclusiv pentru cele expuse la evoluția celei mai mari economii a lumii.
Piața de fuziuni și achiziții de companii (M&A) nu este mai puțin satisfăcută de rezulytatul alegerilor, cu toate că creșterea țintită a taxei pe cîștigurile de capital (dorită de democrați) este considerabilă, de la 20% până la 39,6% pentru cei care fac mai mult de un milion de dolari profit.
S-ar mai adăuga și taxa pe venitul companiilor care ar urma să crească de la 21% la 28%, dacă guvernului președintelui democrat ar reuși să convingă un Senat eventual ostil.
Dacă, însă, în timpul campaniei electorale, bancherii de investiții se crispau la auzul acestor cifre, îngrijorați că acestea le-ar afecta negocierile M&A, acum sunt mai liniștiți la gândul că Administrația Biden, angajată să stimuleze revenirea economiei nu va opera sarcina companiilor.
Și oricum, transzacțiile M&A se negociază având în față orizontul mai multor ani decât are un madat prezidențial.