Vaccinul anti-Covid produs de compania americană Moderna va fi administrat în România începând cu luna februarie, persoanelor care au fost reprogramate din cauza reducerii numărului de flacoane produse de BioNTech/Pfizer.
Pe de altă parte, Vlad Voiculescu a anunțat miercuri seara că Ministerul Sănătății a semnat un contract pentru pentru nouă milioane de doze de vaccin produs de compania germană CureVac.
Comitetul de coordonare a campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a anunțat că, începând cu 1 februarie, în centrele de vaccinare din România va începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care rapelul se face la 28 de zile.
De asemenea, din 28 ianuarie începe reprogramarea persoanelor incluse în etapa a doua de vaccinare din categoria angajaților din domenii considerate esențiale.
Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie.
Există un număr de 35.304 persoane cu programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie, care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.
Autoritățile au anunțat că începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta doza de rapel și vaccinarea persoanelor vulnerabile, după ce Pfizer și-a redus temporar livrările către UE.
Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, locotenent colonel Valeriu Gheorghiță, a explicat că există un deficit de 117.000 de doze de vaccin.
9 milioane de doze contractate de la CureVac
„Premierul şi-a exprimat deja disponibilitatea pentru a aloca resursele necesare pentru procurarea tuturor vaccinurilor care sunt disponibile. Ministerul Sănătăţii a semnat, zilele trecute, o comandă pentru încă 9 milioane de vaccinuri CureVac, unul dintre produsele care încă nu a fost aprobat, dar există încă o înţelegere clară că dacă procesul va merge mai departe, dacă vaccinul va fi aprobat, va ajunge în cantităţi rezonabile – cum spuneam, vorbesc de 9 milioane de doze – şi în România”, a declarat miercuri seara ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Vaccinul dezvoltat de compania biotech CureVac va fi disponibil anul acesta, iar UE a comandat deja 405 milioane de doze. Pentru producția serului, firma a semnat luna aceasta o înțelegere cu gigantul pharma Bayer, care va asigura infrastructura necesară producției.
Nu este prima asociere de acest gen între firme mici inovatoare și companii celebre din domeniu, cu capacitatea de a produce vaccinuri. BioNTech, tot o firmă germană, a lansat primul ser pentru imunizarea anti-Covid împreună cu Pfizer.
Ambele vaccinuri se bazează pe tehnologia messenger RNA, iar cel dezvoltat de CureVac se află în faza finală a studiilor clinice.
Situația vaccinărilor din România, miercuri, ora 17.00:
Numărul total de doze administrate de vaccin împotriva Covid-19 era de 570.704, la un număr de 513.429 persoane dintre care:
- 456.154 persoane vaccinate cu 1 doză;
- 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.
În ultimele 24 de ore au fost inoculate 42.326 de doze.
De asemenea, peste 900.000 de persoane erau programate pe platforma informatică, până joi dimineață.