România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca – Oxford are o eficiență de până la 90%
de Iulian Soare , 23.11.2020
Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și care va fi produs de AstraZeneca are o eficiență de 70%, media rezultatelor celor două metode de administrare. La două doze normale inoculate la distanță de o lună, eficacitatea este de 62%, dar dacă prima dată se administrează o jumătate de doză și peste o lună, una întreagă, eficienț urcă la 90%, transmite BBC.
Peste trei milioane de doze au fost produse în avans și sunt gata de distribuire, imediat ce serul va fi autorizat, iar alte 200 de milioane vor fi gata până la finalul anului.
Rezultatul reprezintă atât o victorie cât și o dezamăgire, după ce vaccinurile de la Pfizer și Moderna au arătat o eficiență de 95%, comentează experții.
Dacă se iau însă în considerare că este nevoie cantitatea uriașă necesară de vaccinuri anti-Covid 19 la nivel global, este mult mai ieftine decât celelalte două, precum și faptul că serul Universității Oxford se poate depozita în frigidere obișnuite și, prin urmare, va putea ajunge în orice loc din lume, rezultatele indică o reușită importantă.
Reamintim că în urmă cu numai o lună, specialiștii spuneau că orice vaccin anti-Covid cu o rată de succes de peste 50% va fi un triumf.
Studiile clinice pe scară largă au fost realizate în Marea Britanie și Brazilie, cu ajutorul a peste 20.000 de voluntari.
Vaccinul a avut eficacitatea de 90% când a fost administrată mai întâi o jumătate de doză la prima inoculare, urmată, după o lună, de o doză întreagă. Specialiștii de la Oxford University care au dezvoltat produsul nu au explicații pentru aceste diferențe uriașe.
La două doze complete, inoculate la o lună distanță, vaccinul are o eficacitate de 62%. Analiza combinată a celor două variante de dozare a generat o eficacitate medie de 70%.
Ambele rezultate obținute sunt relevante statistic, a precizat compania.
”Eficacitatea și siguranța vaccinului confirmă că va fi deosebit de eficient contra Covid-19 și va avea un impact imediat asupra acestei situații de urgență medicală publică”, a spus Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, într-un comunicat de presă.
Potrivit datelor prezentate, niciunul dintre cei vaccinați în cadrul testelor clinice nu a fost spitalizat și nici nu a făcut vreo formă gravă a bolii.