14 martie, 2021

Etapa a III-a de vaccinare împotriva Covid-19, destinată populației generale, debutează luni. În acest moment, în platforma pentru programarea la vaccinare sunt înregistrate aproximativ 500.000 de persoane din această categorie, care se pot înscrie pe listele de așteptare, create pentru ocuparea locurilor libere care apar în rândul persoanelor din Etapa a II-a.

„Etapa a III-a de vaccinare începe mâine. Este foarte simplu. Dacă doriţi să vă vaccinaţi, înscrierea se face prin intermediul listelor de aşteptare. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populaţiei generale. Programarea se face online sau prin call center! Apoi veţi primi notificarea locului disponibil în centrul pentru care aţi optat”, a scris premierul duminică pe Facebook.

„Vaccinarea nu este obligatorie, dar este singura soluţie pentru a reveni la normalitate cât mai curând”, mai precizează prim-ministrul.

Procedura de înscriere pe listele de așteptare


Cum se face programarea pentru populația generală, conform detaliilor oferite de Comitetul național de coordonare a campaniei naționale de imunizare:

În afara centrelor de vaccinare deja existente și folosite pentru imunizarea primelor două mari categorii de persoane,  autoritățile vor mai operaționaliza și alte centre, începând cu luna aprilie 2021.

După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

  • persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
  • persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale);
  • persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).

Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv.

  • Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.
  • Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.
  • Persoana înscrisă în lista de așteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de așteptare a unui alt centru de vaccinare.

Finalizarea programării:

Modalitățile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de așteptare:

  • Pentru cei care aleg programarea individuală în platforma electronică: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primește o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicație, pentru alegerea zilei și a intervalului orar. Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de așteptare, însă va pierde poziția ocupată inițial.
  • Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare in ziua și in intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate si nu este necesar sa confirme programarea.

Peste 1,4 milioane de români vaccinați

Peste 1,4 milioane de români au fost vaccinați anti-Covid până pe 13 martie, începând cu 27 decembrie 2020. Numărul reprezintă aproape 14,5% din ținta de 10,4 milioane de adulți până la începutul lunii septembrie. 10,4 milioane reprezintă 70% din populația adultă, procent minim necesar pentru a opri epidemia de Covid-19.

Celor 1,4 milioane de vaccinați li s-au administrat aproape 2,118 milioane doze, majoritatea (1,76 de milioane) produse de BioNTech/Pfizer:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: