12 februarie, 2016

schengen grecia suspendareConsiliul Miniștrilor UE  a votat vineri ultimatumul pentru Grecia: dacă Atena nu va implementa în trei luni cele 50 de recomandări elaborate de Comisia Europeană, ea va fi suspendată din spațiul Schengen.

În următoarea lună, Atena trebuie să elaboreze planul de intervenții la frontieră, iar în cel mult trei luni trebuie să le implementeze.

Oficiali UE au declarat pentru Reuters că măsura nu este luată pentru a izola sau stigmatiza Grecia, ci pentru a permite Germaniei și altor state care au reinstituit controalele la graniță ( Austria, Danemarca, Belgia, Franța, Suedia),să le poată păstra și după expirarea celor șase luni valabile în mod normal.


În aceste noi condiții se va putea activa, în premieră, articolul care permite controale la frontierele interne pe maximum doi ani.

istoria schengen ft

 

Comisia Europeană a examinat la sfârșitul lui ianuarie proiectul de raport privind aplicarea acquis-ului Schengen în Grecia, raport a cărui concluzie este că Atena “își neglijează în mod grav obligațiile și că există deficiențe grave în efectuarea controalelor la frontierele externe, care trebuie remediate de către autoritățile elene”.


Raportul vine imediat după Consiliul informal al JAI la care miniștrii de interne au luat în calcul suspendarea Greciei și întărirea granițelor acesteia cu Macedonia.

Derularea acestor proceduri ar putea fi un pas-cheie nu numai pentru suspendarea Greciei din spațiul de liberă circulație, ci și pentru suspendarea acordului Schengen pe doi ani (perioadă maximă în cazuri cu totul excepționale și niciodată folosită) de către țările care au reintrodus controalele la graniță și se apropie de termenul limită de șase luni permis în mod obișnuit (printre acestea se numără Austria, Danemarca și Franța, țări care și-au anunțat dorința de a extinde perioada).

schengen grecia

Raportul a fost elaborat pe baza informațiilor colectate de echipe de experți din cadrul statelor membre și Frontex în timpul vizitelor neanunțate la frontiera terestră dintre Grecia și Turcia, precum și în insulele Chios și Samos, în perioada 10 – 13 noiembrie.

Ce au constatat experții

Raportul analizează prezența polițiștilor și a agenților pazei de coastă în locurile inspectate, eficiența procesului de identificare și de înregistrare, supravegherea frontierelor maritime și cooperarea cu țările învecinate.

Constatări:

  • nu există nicio procedură eficientă de identificare și de înregistrare a migranților neregulamentari
    amprentele digitale nu sunt introduse în sistem în mod sistematic
  • documentelor de călătorie nu le este controlată în mod sistematic autenticitatea, acestea nefiind verificate în principalele baze de date de securitate, cum ar fi SIS, Interpol și bazele de date naționale.

Procedurile derulate

În Al optulea raport semestrial privind funcționarea spațiului Schengen, din 15 decembrie 2015. se anunțase deja că, în funcție de rezultatele evaluărilor Schengen privind Grecia, ar putea fi recomandate măsurile specifice menționate la articolele 19a și 26 din Codul frontierelor Schengen.

Art. 26 Procedura specifică pentru circumstanțe excepționale care periclitează funcționarea generală a spațiului fără controale la frontierele interne

(1) În circumstanțe excepționale în care funcționarea generală a spațiului fără controale la frontierele interne este periclitată ca urmare a unor deficiențe grave persistente legate de controlul la frontierele externe, astfel cum se prevede la articolul 19a, și în măsura în care aceste circumstanțe constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne în cadrul spațiului fără controale la frontierele interne sau în cadrul unor părți ale acestuia, controlul la frontierele interne poate fi reintrodus în conformitate cu alineatul (2) din prezentul articol pentru o perioadă de maximum șase luni. Respectiva perioadă poate fi prelungită, maximum de trei ori, pentru o perioadă suplimentară de maximum șase luni, în cazul în care circumstanțele excepționale persistă.

(2) Atunci când nicio altă măsură, în special cele menționate la articolul 19a alineatul (1), nu poate să atenueze în mod eficient amenințarea gravă identificată, Consiliul poate, în ultimă instanță și în scopul protejării intereselor comune din spațiul fără controale la frontierele interne, să recomande ca unul sau mai multe state membre anume să decidă reintroducerea controlului la toate frontierele interne ale acestora sau în anumite părți ale acestor frontiere. Recomandarea Consiliului are la bază o propunere a Comisiei. Statele membre pot solicita Comisiei să înainteze Consiliului o astfel de propunere de recomandare.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: