luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2018

Invitată la reuniunea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNJR), premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi că vrea să introducă posibilitatea utilizării excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecţiilor financiare şi sentinţelor judecătoreşti definitive şi dă asigurări că veniturile din anul 2018 nu vor scădea sub cele din 2017.

Premierul a repetat asigurările că veniturile în 2018 nu vor scădea sub nivelul celor din 2017 şi spune că va introduce posibilitatea utilizării excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata alieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti definitive, dar şi a contractării de împrumuturi din trezorerii.

”În perioada următoare vom introduce posibilitate utilizării excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti definitive, dar şi a contractării de împrumuturi din trezorerii, pentru realizarea de investiţii publice”, a anunțat premierul Dăncilă.


Premierul le-a mai spus preşedintilor de consilii judeţene că Guvernul încearcă să identifice soluţii pentru toate problemele pe care le întâmpină în teritoriu, iar acelaşi lucru trebuie să îl facă şi ei.

“Împreună cu viceprim-ministrul Paul Stănescu şi cu ministrul Eugen Teodorovici voi urmări implementarea măsurilor înscrise în legea bugetului pe anul 2018, respecitv regularizarea sumelor de echilibrare pentru fiecare UAT, în conformitate cu execuţia bugetară la 31.12.2017”, a susţinut premierul.

Absorbția fondurilor europene, motiv de îngrijorare pentru premier

La reuniune, premierul Dăncilă și-a exprimat și ”îngrijorarea” provocată de recentele discuții de la Bruxelles privind accesarea fondurilor europene.

”O situaţie particulară o reprezintă spitalele regionale. După cum ştiţi, recent m-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul European pe politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea rog cei trei preşedinţi ai consiliilor judeţene Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în situaţia deblocării terenurilor, şi aici mă refer la Cluj şi Craiova, dar şi pentru dezvoltarea proiectelor de utilităţi publice, acces la plasament şi alte obiective. Am constatat întârzieri majore în realizarea acestor proiecte şi, din acest motiv, numai cu implicarea dumneavostră acestea se pot transmite către Comisia Europeană pentru finanţare. Nu vreau însă să subliniez că vina este a preşedinţilor de consilii judeţene. Ştiu că s-au întâmpinat multe greutăţi, dar cred că datoria noastră este să soluţionăm aceste probleme”, a spus Viorica Dăncilă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Premierul declara, săptămâna trecută, la Antena 3, că situaţia celor trei spitale regionale care ar trebui construite din fonduri europene la Cluj, Craiova şi Iaşi nu este una ”pe care ne-am fi dorit-o” şi se caută soluţii şi vinovaţii pentru întârzieri, explicând că pentru unul dintre spitale se cere o altă poziţionare, pentru un altul mai trebuie identificat teren şi, în plus, nu a fost trimisă toată documentaţia la Bruxelles.

De asemenea, premierul a spus că pe Programul Operaţional Regional România poate pierde 800 de milioane de euro. Avertismentul a fost lansat cu câteva zile înainte de comisarul Corina Crețu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: