joi

28 martie, 2024

19 februarie, 2019

Deputatul USR Cristina Prună le-a adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Economiei Niculae Bădălău pentru a le cere să susțină integrarea României în „Alianța Bateriilor”, o inițiativă menită să prevină dependența UE de principalii competitori din această industrie.

”Pentru Europa, producția de baterii este un imperativ strategic pentru tranziția către energie curată și pentru competitivitatea sectorului auto”, notează experții europeni.

Unu din 20 de angajați din Europa lucrează în sectorul auto-motive, care se îndreaptă către un viitor electric. În acest context, pe baza actualelor facilități de producție, precum și a celor anunțate a fi dezvoltate în perioada următoare, 80% din bateriile litiu-ion sunt produse în Asia, în principal în China.


”Alianța bateriilor” a fost lansată în 2017 cu obiectivul imediat de a crea un lanț de producție competitiv având în centru baterii sustenabile. Pentru a preveni dependența tehnologică de alți concurenți și pentru a valorifica potențialul de creștere și de investiții al bateriilor, Europa trebuie să se miște repede. Conform unor previziuni, până în 2025, UE ar putea capta circa 250 de miliarde de euro din piața bateriilor.

Doar pentru acoperirea cererii din UE este nevoie de 20 de ”gigafabrici” – instalații de producție pe bază de baterii de mari dimensiuni.

Comisia a adoptat un set cuprinzător de măsuri concrete pentru dezvoltarea unui ecosistem inovativ, durabil și competitiv în Europa.

Planul urmărește:

  • să asigure accesul la materii prime din țări bogate în resurse din afara UE și să faciliteze accesul la resursele europene de materii prime, precum și accesul la materii prime secundare prin reciclarea bateriilor;
  • să susțină producția europeană de celule de baterii și un lanț valoric complet în Europa. Alianța a reunit actorii-cheie din industrie cu reprezentanți ai autorităților naționale care lucrează, în parteneriat cu țările UE și cu BEI, pentru a sprijini proiecte de producție integrate transfrontaliere;
  • să consolideze industria prin sprijinul accelerat al cercetării și inovării pentru tehnologiile avansate (de exemplu, litiu-ion) și disruptive;
  • să dezvolte și să consolideze o forță de muncă înalt calificată de-a lungul întregului lanț valoric pentru a elimina diferențele de competențe. Aceasta include furnizarea de formare adecvată la nivelul UE și la nivel național, recalificarea și perfecționarea profesională și transformarea Europei într-o destinație atractivă pentru experții din toată lumea;
  • să susțină viabilitatea industriei de fabricare a bateriilor din UE cu cea mai mică amprentă de mediu posibilă. Aceasta implică stabilirea unor cerințe pentru o producție sigură și durabilă a bateriilor în Europa
  • să asigure coerență cu cadrul mai larg de reglementare și de facilitare a UE (Strategia privind energia curate și pachetele de mobilitate, politica comercială etc.).

La sfârșitul lui 2018 a fost lansat un parteneriat inter-regional în sectorul bateriilor, eveniment la care a participat și comisarul european Corina Creţu, alături de vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.

”Speranța mea este ca acest nou parteneriat să inspire și să determine și alte regiuni să utilizeze cât mai eficient sprijinul UE în direcția consolidării lanțului valoric european din sectorul bateriilor în anii ce vin, sprijin inclus în noua generație de programe din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027”, spunea atunci Corina Crețu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: