luni

26 februarie, 2024

17 iunie, 2013

Liderii USL au decis, luni, să amâne votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constituţie pentru începutul lunii septembrie, în următoarea sesiune parlamentară. Între timp, PDL a anunțat că își retrage parlamentarii din dezbatere, în condițiile în care USL ignoră referendumul validat în 2009, privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și trecerea la Legislativul unicameral.

În ședința de luni a USL, liderii Puterii au stabilit ca raportul comisiei parlamentare de revizuire a Constituției să fie gata până miercuri, după care proiectul cu amendamentele adoptate să fie supus avizării Consiliului legislativ și Curții Constituționale, care ar urma să dea rezultatul în vacanța parlamentară.

Abia apoi, Senatul ca primă cameră sesizată, va da votul asupra proiectului de revizuire a Constituției, la începtul lunii septembrie, în următoarea sesiune ordinară.


Inițial, USL dorea ca referendumul pentru validarea revizuirii Constituției să aibă loc în octombrie, însă calendarul ar putea să se prelungească.

Opoziția se retrage din dezbaterea Constituției

Între timp, opoziția se retrage de la lucrările parlamentare de revizuire a Constituției, reclamând faptul că USL își impune măsurile ignorând alte propuneri.

Principalul partid de opoziție, PDL, a decis luni să-și retragă parlamentarii din Comisia de revizuire a Constituţiei precum și de la dezbaterile din plenul Parlamentului, în condițiile în care USL ignoră rezultatul referendumului din anul 2009, prin care populația s-a exprimat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și trecerea la parlamentul unicameral.

”PDL refuză să gireze încălcarea suveranităţii poporului şi încălcarea statului de drept. USL, prin modul în care încearcă revizuirea Constituţiei, încalcă suveranitatea poporului, refuzând să pună în aplicare rezultatul referendumului din 2009. ”, a anunţat vicepreşedintele democrat-liberal Alin Tişe.


”Vom participa la acţiuni în stradă prin care vom informa cetăţenii în legătură cu încălcarea statutului de drept de către majoritatea USL care a transformat Parlamentul într-o Mare Adunare Naţională. USL se substituie suveranităţii poporului”, a adăugat el.

De asemenea, PDL susţine acţiunea preşedintelui Traian Băsescu privind al doilea referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de aleşi, a menționat Tișe.

Cel de-al doilea partid de opoziție, ca pondere în parlament, PPDD, și-a retras încă de săptămâna trecută reprezentanţii din Comisia de revizuire a Constituţiei.

Liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu, a acuzat USL că a transformat dezbaterile într-o ”mascaradă” și a susținut că deciziile din comisie sunt retrase și modificate neregulamentar, iar adevăratele decizii se iau la nivel personal între șeful PSD, Victor Ponta, și cel al PNL, Crin Antonescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: