Ursula von der Leyen vine la București după aprobarea PNRR
sâmbătă

23 octombrie, 2021

Ursula von der Leyen vine la București, dar după Congresul PNL

17 septembrie, 2021

ursula von der leyen presedinte comisia europeanaPreşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine la Bucureşti ca să marcheze aprobarea PNRR pe 27 septembrie, a anunțat vineri Dana Spinanţ, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei.

”Pot confirma că finalizăm evaluarea Planului de Redresare depus de România si că vom încheia în următoarele câteva zile, iar preşedintele CE va vizita Bucureştiul în 27 steptembrie, astfel că vom oferi mai multe detalii chiar înainte de această dată. Ne aşteptăm ca analiza planului să fie finalizată până atunci”, a declarat Dana Spinanţ.

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă declara în urmă cu câteva zile, la RFI, că președintele Comisiei este așteptat la București pe 24 septembrie.


„În 23 septembrie, România va semna Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 29,2 miliarde euro. În 24 septembrie, va fi doamna Ursula von der Leyen în România. Începe un capitol frumos pentru România, pe lângă bugetul european 2021-2027, care aduce în România 50 de miliarde de euro, mai avem la dispoziţie aceste 29,2 miliarde de euro, deci urmează un capitol frumos pentru România, cu resurse şi în acelaşi timp cu dorinţa de reforme, pentru că în PNRR sunt mai multe reforme decât există în programul de guvernare”, spunea Gheorghe Falcă.

Surse apropiate Comisiei Europene au declarat CursDeGuvernare că, în condițiile în care negocierile pe planul de redresare românesc au fost finalizate în această săptămână, vizita simbolică ar fi putut fi organizată începând cu 20 septembrie, o chestiune în legătură cu care guvernul de la București a insistat.

La Bruxelles însă au existat temeri că vizita ar putea fi tratată în cheie nepotrivită, în consecință s-a decis amânarea momentului până după Congresul PNL, acolo unde premierul Florin Cîțu candidează pentru șefia partidului.

De precizat: copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș, lider al grupului europarlamentar Renew, a discutat la începutul săptămânii cu Ursula von der Leyen despre PNRR și despre criza prin care trece coaliția de guvernare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisia Europeană a repartizat României 29,2 miliarde euro pentru proiectele cuprinse în PNRR. Banii trebuie cheltuiți în cel mult 5 ani, rambursările sunt condiționate de audituri bianuale și de implementarea unor reforme. Cei 29,2 miliarde euro sunt, în proporții aproximativ egale, granturi și credite.

Ursula von der Leyen a vizitat toate capitalele statelor membre cărora Comisia Europenă le-a aprobat planurile de relansare.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr