miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2021

Cei care sunt vinovați de deturnarea avionului Ryanair la Minsk și reținerea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici trebuie să fie sancționați, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Declarația vine cu câteva ore înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles. În cadrul reuniunii ar putea fi discutate sancțiuni pentru regimul Lukașenko, a confirmat luni un purtător de cuvânt al comisiei citat de Politico.

UE a cerut anchetă internațională cu privire la încălcarea normelor privind aviația civilă. Șeful diplomației europene Josep Borrell a transmis luni o declarație de presă în care se arată că deturnarea cursei ”a pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului”.


Și State Unite au condamnat cu fermitate deturnarea avionului la Minsk, iar Secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici şi a declarat că „actul şocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani”.

Jurnalistul belarus Roman Protasevici (26 de ani – foto) a fost reţinut duminică pe aeroportul din Minsk, după ce armata a deturnat avionul în care se afla – o cursă care vedea de la Atena și se îndrepta spre Vilnius.

Motivul invocat de autoritățile regimului Lukașenko pentru faptul că avionul a fost abordat în aer și condus la sol de către aparatele armatei a fost că ar fi existat o alertă cu bombă la bord – informație care s-a dovedit a fi falsă.

Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronava Atena-Vilnius.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: