Ursula von der Leyen pregătește o remaniere majoră a personalului Comisiei care îi va consolida controlul asupra bugetului comun UE.
Conform Politico, directoratul pentru reformă al Comisiei (DG REFORM) urmează să fuzioneze cu serviciul responsabil cu gestionarea bugetului de redresare post-pandemie (RECOVER).
Schimbarea administrativă propusă urmărește să faciliteze extinderea modelului „bani în schimbul reformelor” – aplicat în premieră de Comisie pe fondului său de redresare – la următorul său buget pe șapte ani, care este programat să intre în vigoare în 2028.
Schimbarea ar ajuta-o, de asemenea, pe Ursula von der Leyen să-și întărească controlul asupra distribuțiilor bugetare prin consolidarea RECOVER, pe care o supervizează în mod direct.
Conform noilor reguli propuse de președintele Comisiei, țările ar trebui să implementeze reforme economice cheie în schimbul accesului la cota lor din finanțarea UE.
Pentru a-și realiza viziunea, Ursula von der Leyen a cerut crearea unor planuri de țară personalizate care să lege plățile de reforme și investiții.
Propunerea Comisiei, care se așteaptă să fie prezentată în a doua jumătate a anului 2025, ar trebui să fie aprobată în unanimitate de toate cele 27 de state membre ale UE.
Oficiali europeni cred că mișcarea, dacă va fi aprobată, ar transfera putere Ursulei von der Leyen în detrimentul Comisarului care are în atribuții finanțarea regională, care controlează în prezent DG REFORM.
În noua Comisie, acest rol a fost atribuit italianului Raffaele Fitto, dar numirea încă nu a fost aprobată din cauza obiecțiilor socialiștilor și verzilor.
Ineficiență în numele eficienței
O revizuire departamentală de amploare nu estet complet neașteptată. Speculațiile cu privire la potențiala restructurare sau închidere a DG REFORM au apărut pentru prima dată în iunie, după ce departamentul nu a reușit să numească un succesor la plecarea principalului său funcționar public, fostul director general Mario Nava.
Principala sarcină a departamentului până acum a fost să aloce fonduri pentru eficientizarea birocrațiile naționale și regionale.
Potrivit comisarului de coeziune, Elisa Ferreira, folosirea pe scară largă a fondurilor DG REFORM este o dovadă a succesului său.
Departamentul are la dispoziție un buget pe 7 ani de 864 de milioane de euro. A finanțat până acum aproximativ 1.800 de proiecte, de la reforme fiscale la reforme educaționale.
În practică, spun criticii, sprijinul financiar ajunge adesea în mâinile consultanților și, din ce în ce mai mult, a organizațiilor internaționale pentru a realiza studii despre modul de realizare a reformelor.
„Este un bancomat”, a spus un oficial al Comisiei, menționând că fondul ocolește guvernele naționale și predă banii direct grupurilor de reflecție sau organismelor internaționale precum OCDE sau Organizația Internațională a Muncii.
(Citește și: ”Ursula von der Leyen își vede vicepreședinții executivi luați ostateci în jocurile de putere din Parlamentul European”)
***
Un răspuns
„Urmaresc cu ingrijorare” ce mai face Ursula!🤔